appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Nieuwe trekpleister van Milaan heeft een Nederlands tintje

Bas Princen / OMA
vrijdag 20 april 2018 | NOS | Redactie

Vandaag is de feestelijke opening van de Prada Toren in Milaan, onderdeel van het nieuwe museum voor moderne kunst. Het moet een nieuwe trekpleister van de Italiaanse stad worden, ontworpen door de Nederlandse architecten Rem Koolhaas en Chris van Duijn van het bureau OMA.

De toren is een sluitstuk van een proces dat in totaal ruim tien jaar duurde, vertelt Van Duijn in Met het Oog op Morgen. "Architectuur is altijd iets van de lange adem. Eigenlijk alleen in Azië gaat het allemaal een stuk sneller."

Dit project begon met een vrij open vraag van Prada, het luxe modehuis uit Milaan. "Ze zeiden tegen ons: 'we hebben een collectie, maar geen museum'." Wel was er een oud industrieel complex dat als opslag gebruikt werd, waar de architecten van OMA maar 'even naar moesten kijken'. 

Foto: Bas Princen, OMA

Hoewel het complex aan de zogenoemde 'verkeerde' kant van het spoor ligt (aan de zuidkant van de stad), zagen de heren meteen de potentie van het 'shabby' complex. "Het werd een groot feest!" vertelt Van Duijn enthousiast.

Het resultaat is een zigzaggend complex van tien geschakelde gebouwen, waarvan er zeven al bestonden en drie nieuw gebouwd zijn. De vandaag geopende toren is 60 meter hoog, wat relatief laag is voor een 'landmark'. "Dat valt in een platte stad als Milaan, net zoals dat in Amsterdam is, vrij bijzonder."

Foto: Bas Princen, OMA

Johan Cruijff van de architectuur

Hoewel Koolhaas met zijn 73 jaar nog altijd actief is in de architectuur, werkt hij niet meer mee aan alle projecten die 'zijn' OMA ontwerpen. "We werken inmiddels met 350 mensen en aan 60 à 80 projecten tegelijk, dus dat is voor hem ook fysiek onmogelijk."

Koolhaas, ook wel de Johan Cruijff van de architectuur genoemd, is onder meer bekend van het complex De Rotterdam (L), de bibliotheek van Seattle (M) en de CCTV-toren in Beijing (R).

Beluister het gesprek in Met het Oog op Morgen terug

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1