appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Radio 1 Journaal
STER Advertentie

Van Kappen: 'Mattis en het Pentagon hebben de wereld gered'

ANP
donderdag 19 april 2018 | KRO-NCRV | Redactie 1 op 1

De Amerikaanse minister van Defensie James Mattis heeft de wereld behoed van een groot conflict tussen de Verenigde Staten en Rusland. Dat zei VVD-senator en oud-generaal der Mariniers Frank van Kappen in het NPO Radio 1-programma 1 op 1

"We zaten angstig dichtbij een grote militaire confrontatie", zei Van Kappen over de recente raketaanval op Syrië. Volgens de oud-generaal heeft Mattis Trump ervan weten te overtuigen niet te hard van stapel te lopen bij de aanval op Syrië. Door toedoen van Mattis en het Amerikaanse Pentagon zijn er slechts een paar zorgvuldige doelen uitgekozen. "Mattis weet als geen ander wat de politieke en militaire do’s and dont's zijn."

Wereldorde onder druk

Aanleiding voor de uitspraken van Van Kappen is het overleg donderdag in Den Haag tussen premier Mark Rutte en NAVO-topman Jens Stoltenberg. Ze spreken onder meer over recente ontwikkelingen rond Rusland en de geopolitieke situatie. Over het laatste maakt Van Kappen zich grote zogen. "De op regels gebaseerde wereldorde staat onder druk."

Volgens Van Kappen brengt de toenemende invloed van China op het wereldtoneel de economische veiligheid van Nederland en andere westerse landen steeds meer in gevaar. Europa en Amerika zijn volgens Van Kappen gebaat bij een op regels gebaseerde wereldorde, zoals dat is opgebouwd na de Tweede Wereldoorlog. China trekt steeds meer macht naar zich toe en heeft minder belang bij die regels, aldus Van Kappen.

Kazerne naar Vlissingen

Als oud-generaal der Mariniers sprak Van Kappen zich niet uit over de vraag of de marinekazerne nog wel verplaatst moet worden van Doorn naar Vlissingen. "Als ik er emotioneel naar kijk, dan wil ik graag dat ze in Doorn blijven", aldus Van Kappen. "Maar als je er functioneel naar kijkt is het helemaal geen gek idee dat ze naar Vlissingen gaan." Over de voorgenomen verhuizing ontstaan de laatste tijd steeds meer twijfels. "Op dit moment constateer ik alleen dat er nog geen paal in de grond is geslagen in Vlissingen", concludeert Van Kappen.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1