Binnenland
EO

'Stop met praten over laagopgeleiden'

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Stop met praten over laagopgeleiden'

In Nederland wordt nog steeds gepraat in termen van laag- en hoogopgeleiden. "Stop daarmee", zegt publiciste Marianne Zwagerman. "Ik ben hier gepassioneerd en geëmotioneerd over. Als je tegen kinderen van twaalf zegt dat ze laag zijn, vind ik dat heel wreed." Vanaf het moment dat deze kinderen naar een vmbo-school gaan, krijgen ze het stempel 'laag' op hun voorhoofd gedrukt. "Daar komen ze de rest van hun leven niet meer vanaf", stelt Marianne Zwagerman in het NPO Radio 1-programma Dit is de Dag.

Als voorbeeld noemt ze automonteurs die in de categorie laagopgeleid vallen. "Maar in dat vak moeten mensen hun leven lang blijven leren, omdat de auto’s en de techniek die daarbij hoort, snel veranderen. Ze moeten meer bijscholen dan iemand die vrijetijdsmanagement heeft gestudeerd." Zwagerman zegt dat er talloze studies zijn waardoor mensen de term hoogopgeleid krijgen en dat blijven ze ook de rest van hun leven. "Ze worden hoogopgeleid genoemd als ze hun diploma hebben gehaald, maar ze gaan vervolgens nooit meer terug naar school."

Quote

Als je tegen kinderen van twaalf zegt dat ze laag zijn, vind ik dat heel wreed

Marianne Zwagerman

Onzin

Louise Elffers, onderwijskundige en werkzaam aan de Universiteit van Amsterdam, heeft dit pleidooi van Marianne Zwagerman al vaker gehoord. "Het vervangen van de woorden laag- en hoogopgeleid verandert niks, zolang we de onderliggende hiërarchie niet aanpakken." Volgens haar hebben we ons onderwijsstelsel en de arbeidsmarkt nu eenmaal ingericht in termen van laag- en hoogopgeleid.

"Een automonteur verdient ook over het algemeen minder dan een vrijetijdsmanager." Dit doet Marianne Zwagerman af als onzin. "Journalisten zijn hoogopgeleid, maar de meeste automonteurs verdienen meer dan journalisten. Terwijl zij worden gezien als laagopgeleid."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Zwagerman vindt dat het probleem in de kern moet worden aangepakt. "Het lyceum zit altijd aan de gracht, en de vmbo-school zit op het puntje van het industrieterrein." Volgens haar wordt het op alle mogelijke manieren onaantrekkelijk gemaakt om naar het vmbo te gaan. "En dát moet veranderen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dit is de Dag

Dit is de Dag is een stevig opiniërend programma met Tijs van den Brink. Met debat en elke werkdag een commentator die een stelling bij de actualiteit bespreekt. Dit is de Dag van 18.30 - 19.00 uur op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie