appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

ING: hoe om te gaan met volksoproer?

DeNieuwsBV
dinsdag 13 maart 2018 | BNNVARA | Camiel van Houdt Twitter

Donderdagmorgen zorgde een bericht van ING voor een enorme volkswoede. Het salaris van topman Ralph Hamers moest volgens de bank omhoog. Anders zou de topman in handen kunnen vallen van andere banken. Hoeveel de topman meer moest gaan verdienen? Zo’n 50 procent meer, om uiteindelijk uit te komen op een salaris van 3 miljoen euro.

Haags Handwerk: Hoe ga je om met volkswoede?

Veel Nederlanders voelden de noodzaak van deze salarisverhoging niet zo. Sterker nog: de stroom van reacties op de sociale media was haast ongekend. En zo’n volksfurie ontgaat uiteraard ook onze volksvertegenwoordigers in Den Haag niet.

In Haags Handwerk gaven Jurjen van den Bergh en Sharon Gesthuizen een inkijkje in de wijze waarop in Den Haag wordt omgegaan met een zaak waar het publiek zo mee begaan is. Volgens Gesthuizen is het logisch dat kamerleden reageren op zo’n nieuwsfeit. “Zij zijn ten slotte de volksvertegenwoordigers. Ze hebben hun taak serieus opgepakt en het heeft een rol gespeeld. Maar ze moeten niet de fout gaan maken om te denken dat ze de haan zijn die de zon kan laten opkomen door te kraaien”.

ze moeten niet de fout gaan maken om te denken dat ze de haan zijn die de zon kan laten opkomen door te kraaien

Sharon Gesthuizen

Zeker in verkiezingstijd leveren dit soort berichten altijd veel politieke ophef op. “Daarom denk ik ook echt: what were they thinking bij ING”, aldus Van den Bergh. “Dit gaat altijd gedoe opleveren als je dit aankondigt. Maar twee weken vóór de verkiezingen kun je er vergif op innemen dat dit groot nieuws gaat worden.

Het belang van snelheid

Voor een politicus is essentieel om bij dat soort berichten snel de media te zoeken. “Want; wat gaat er meestal gebeuren: er is uiteindelijk in het ANP-bericht en het journaalbericht ruimte om één of twee politici op te voeren. Dus iedereen wil een politieke handeling om eigenaar te worden van het probleem”, aldus Van den Bergh.

Oud-kamerlid Sharon Gesthuizen weet uit eigen ervaring hoe belangrijk het is om in dit soort situaties snel te handelen. “Je hebt echt je complete arsenaal aan handelingen tot je beschikking. Je kunt je eigen social media aanspreken, je kunt een nota schrijven, vragen, een wet schrijven”.

In dit geval buitelden de Kamerleden over elkaar heen om te reageren. Het was GroenLinks Kamerlid Snels die als eerste een hoorzitting aanvroeg, maar Jan Paternotte (D66) was uiteindelijk degene die het ANP-bericht haalde. Dat druist in tegen de informele regels van de Tweede Kamer. “Ik wijt dat aan onervarenheid”, aldus Van den Bergh. “Het is goed gebruik dat je zegt: ik ondersteun het voorstel van mijn collega”. Je maakt je er echter niet populair mee in de kamer. “Je maakt er geen vrienden mee”, aldus Gesthuizen, die zelf ook voorbeelden heeft van situaties waarin haar werk werd overgenomen door andere kamerfracties.

Vandaag besloot ING om het salaris van topman Hamers toch niet te verhogen. De spoedwet die bij GroenLinks in de maak is, blijft wel op de agenda staan.

 

Programma item: 5

 

 

 

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1