appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

Zo schrijft Huub van der Lubbe 'de beste liedteksten van Nederland'

ANP
donderdag 8 maart 2018 | NOS | Chiem Balduk

Huub van der Lubbe heeft volgens Buma/Stemra "ontzettend veel betekend voor de Nederlandse muziekindustrie" en daarom heeft de zanger van De Dijk de Lennaert Nijgh Prijs voor beste tekstdichter gewonnen. Die prijs ontvangt hij omdat hij "niet alleen als leadzanger en liedjesschrijver, maar ook als tekstdichter" uitblinkt.

Van der Lubbe is vereerd met de onderscheiding, vertelt hij in NOS Met het Oog op Morgen. Het verschil tussen 'liedschrijver' en 'tekstdichter' is volgens hem vrij helder. "Poëzie maak je alleen, op je zolderkamer. Een lied maak je met meer mensen. Een liedtekst is eigenlijk een tekst die niet af is. Dat wordt het pas door de muziek en het arrangement."

Soms is het verschil wat minder nauwgezet. Zo werden sommige teksten aanvankelijk als poëzie geschreven en later als song uitgewerkt. "Niemand in de Stad bijvoorbeeld, wat uiteindelijk een van onze meest bekende en iconische nummers is geworden."

Bloedend Hart

Momenteel staat de zanger in het theater met zijn show Wat Speelt, waarin hij zijn liedjes zingt en de verhalen achter de tekst vertelt. Zo valt te ontdekken dat Van der Lubbes teksten vaak een andere oorsprong hebben dan gedacht. Een voorbeeld daarvan is Bloedend Hart.

Een bloedend hart, heb ik dat nou. Een bloedend hart, alleen om jou. Is het echt over nou? Jij mooie vrouw, jij lieve vrouw

Het lied is opgedragen aan zijn vrouw Teuntje. "Maar het is minder dramatisch dan je denkt", legt Van der Lubbe uit. "Zij was gewoon een weekendje weg met een vriendin. Dat gaf me de rust om voor te stellen hoe het zou zijn als ze echt weg was."

Het was volgens de zanger het juiste moment om een dergelijk nummer te schrijven. "Als je zo'n lied schrijft als ze écht weg was geweest, dan wordt het snel zo larmoyant en tranentrekkend. Dat is nu niet geval."

Hou me vast

Hoe de tijd ook raast, we komen erdoorheen. Als jij het niet meer weet, je bent niet alleen. Hou me vast

Het klinkt als een troostlied en zo moet het volgens Van der Lubbe ook begrepen worden, maar de oorsprong ligt bij een ritueeltje dat hij met zijn dochter Mira had. "Toen zij één jaar oud was, haalde ik haar elke avond voordat ik zelf ging slapen even uit bed om haar te laten plassen. Ik zei dan altijd: houd me vast, houd papa maar goed vast." En zo ontstond een nieuw lied.

"Ik had het lied dus ook 'Hou me vast, Mira' kunnen noemen, maar dan sloot ik heel veel mensen uit."

Onderuit

Onderuit. Dood in haar armen, doodgaan en opstaan, in een T-shirt van haar. Onderuit, dood in haar armen. Doodgaan, heel even maar.

De tekst slaat op een liefdesnacht met zijn vrouw. "Een begip voor de daad is 'de kleine dood', naar 'la petite mort'. Dat gevoel overkwam me die nacht: het maakt me niks uit of ik nu doodga. Toen realiseerde ik me: dit is natuurlijk de kleine dood", aldus Van der Lubbe.

De nummers van De Dijk bestaan vaak uit teksten waar veel mensen zich in herkennen. "Ik heb vaak meegemaakt dat na afloop mensen naar mij toekwamen en zeiden: 'Dit gaat over mij'. Nou, dan zeg ik: 'Het gaat ook over mij'. Zo werkt tekstschrijven."

Een Dijk van een tekst

Beluister het gesprek in NOS Met het Oog op Morgen terug

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1