appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

Exitpoll Italië: Vijfsterrenbeweging grootste, coalitie vormen moeilijk

ANP
maandag 5 maart 2018 | NOS | Redactie

Bij de verkiezingen in Italië heeft de eurosceptische Vijfsterrenbeweging het volgens de exitpoll met 29 tot 33 procent van de stemmen beter gedaan dan verwacht. Volgens de exitpoll, die vlak na het sluiten van de stemlokalen is gepubliceerd, wordt de partij de grootste. De partij spreekt van "een triomf en een waar moment van glorie".

Antimigratiepartij Lega, voorheen Lega Nord, komt volgens de exitpoll uit op 13 tot 16 procent. Forza Italia behaalt 11 tot 15 procent van de stemmen.

Het wordt waarschijnlijk moeilijk een coalitie te vormen. Met deze uitslag kan noch een rechts, noch een links blok een meerderheid halen in het parlement. De anti-establishment-partij Vijfsterrenbeweging weigert principieel om met andere partijen samen te werken.

Correspondent Mustafa Marghadi: coalitievorming zal lastig worden

De rechtse coalitie van drie partijen, waaronder Forza Italia en Lega, haalt 33 tot 36 procent van de stemmen. Dat is dus mogelijk iets meer zijn dan de anti-establishment-partij Vijfsterrenbeweging, maar niet genoeg voor een meerderheid. Daarvoor is ongeveer 40 procent van de stemmen nodig.

De centrumlinkse samenwerking, onder leiding van de Democratische Partij (PD) van premier Paolo Gentiloni, kan rekenen op 25 tot 28 procent van de stemmen. De PD zelf verliest meer dan verwacht en een woordvoerder van de partij zegt klaar te zijn om oppositie te voeren, mits deze uitslagen kloppen.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1