Binnenland
AVROTROS

Griepepidemie houdt aan: voorkom dat je nog ziek wordt met deze tips

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Griepepidemie houdt aan: voorkom dat je nog ziek wordt met deze tips

Deze winter houdt het griepseizoen langer aan dan normaal. In deze eerste week van maart is er in ons land al voor de elfde achtereenvolgende week sprake van een griepepidemie. Voor sommige mensen kan het ronduit gevaarlijk zijn. De griep leidt tot veel zieken, maar ook tot mensen die overlijden.

Het RIVM houdt de cijfers bij, en spreekt van een epidemie als minstens 51 patiënten met griepklachten zich melden per 100.000 inwoners. Het aantal sterfgevallen is sinds het begin van de griepgolf ook ‘sterk verhoogd’; een teken dat de griep flink huishoudt. Vooral patiënten in de leeftijdsgroep 75+ zijn vatbaar voor het influenzavirus, de veroorzaker van de griep.

Voorkom dat je nu nog ziek wordt

De griep heb je zo te pakken, het virus verspreidt zich namelijk heel gemakkelijk. Virusdeeltjes verplaatsen zich door de lucht, of zitten op spullen en objecten in het dagelijks leven. Voorkomen dat je ziek wordt is lastig, want overal kan het virus ronddwalen. De griepprik zou je moeten beschermen, maar blijkt niet afdoende. Toch zijn er wel manieren om de kans op infectie te verkleinen:

  • Zorg dat je regelmatig je handen wast. In de loop van de dag raak je van alles aan waar mogelijk ook iemand aan heeft gezeten die een griepvirus bij zich draagt.
  • Als je je handen wast, doe dat dan met zeep of een desinfecterend middel. En wás ook echt, een beetje spoelen heeft geen effect.

Het is ook wel zo sociaal om – als je voelt dat je bent geveld door de griep – te helpen voorkomen dat het zich verspreidt naar de mensen om je heen. Ook dan zorg je dat je je handen veel wast, maar thuisblijven is misschien nog wel het beste. Ook als je je na een paar dagen weer beter begint te voelen draag je het influenzavirus nog bij je, en kun je dus anderen besmetten. Zodra je moet niezen, doe dat dan in je elleboog. Zou je dat in je hand doen, dan verspreid je de uren daarna overal ziektekiemen op alles wat je aanraakt.

Bron van ziektekiemen

Naast deze tips zijn er ook wat zaken die je, als je er over na gaat denken, het liefst helemaal niet meer zult willen aanraken:

  • Vasthoud-stangen in het OV en OV-oplaadmachines. Als je besmetting wilt voorkomen, kun je het beste niet met het openbaar vervoer te reizen. Maar als je het dan toch doet, raak dan zo weinig mogelijk aan. De meest vieze dingen zijn de stangen en lussen waar je je aan vast kunt houden en de kaartjesautomaten.
  • Flexplekken. Op menig kantoor rouleert iedereen vrolijk langs de werkplekken. Maar als een toetsenbord door Jan en alleman wordt gebruikt, kun je er van op aan dat het vol zit met bacteriën, bacillen en virussen. Wel weer goed om weerstand op te bouwen natuurlijk.
  • Koffieautomaten en watercoolers. Je kunt op je werk nog zo je best doen om zieke collega’s te ontlopen, maar als je zonder na te denken op dezelfde knoppen drukt van de koffieautomaat word je alsnog ziek.
  • Zeepautomaten op de WC. 1 op de 4 zeepdispensers op openbare WC’s is besmet met bacteriën waar je ziek van kunt worden. Zelfs de zeep zelf kan besmet zijn.
  • Peper- en zoutstellen. Het vieste dat in een restaurant op tafel staat, ze worden namelijk zelden schoongemaakt.
  • Alles in de sportschool. Bacteriën houden van vochtige warmte, vooral zweet. Je handen plaatsen op een sporttoestel waar net een ziek iemand enorm zwetend op heeft staan te sporten is dus vragen om problemen.

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie