Binnenland
NOS

Podcast #DeDag: Hoe de Chinese president steeds meer macht naar zich toetrekt

foto: AFP/NOSfoto: AFP/NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast #DeDag: Hoe de Chinese president steeds meer macht naar zich toetrekt

Wordt de Chinese president Xi Jinping een nieuwe Mao Zedong? Dat vragen veel Chinadeskundigen zich af nu de Chinese partijtop zich buigt over een grondwetswijziging die het voor Xi mogelijk moeten maken om levenslang aan de macht te blijven.

De positie van president Xi is ongekend sterk, vertelt Marieke de Vries. "Hij is ongelooflijk ambitieus en heeft de afgelopen vijf jaar alle touwtjes naar zich toegetrokken." Zo maakte Xi de afgelopen jaren met een anti-corruptiecampagne korte metten met politieke vijanden, kwam hij aan het hoofd te staan van belangrijke staatsorganen en startte hij een persoonlijkheidscultus.

In China is het nieuws over de grondwetswijziging gemengd ontvangen. "Xi is populair, maar er zijn ook zorgen", aldus De Vries. Critici zijn met name ongerust over vrijheid van meningsuiting en persvrijheid. De Vries vertelt in De Dag wat de gevolgen zijn van de grondwetswijziging.

Verder in De Dag

Nu de Olympische vlam gedoofd is in Pyeongchang, richten alle ogen zich op Spanje voor de start van het Formule 1-seizoen. Op het Circuit de Catalunya rolden de eerste F1-auto's naar buiten voor een testrondje. "De auto's zijn gelikter, sneller en strakker dan vorig jaar. De puntjes zijn op de i gezet", vertelt verslaggever Louis Dekker in De Dag.

Het is maar goed dat niet alles wat achter glas zit, te ruiken is. Een vetberg van 130 ton die eerst het riool in Londen blokkeerde, is vanaf nu te bezichtigen in het Museum of London. En die berg ruikt naar "rottend vlees in combinatie met de geur van een heel vies toilet", ontdekte correspondent Suse van Kleef. Zij kocht een museumkaartje om voor De Dag de monstervetberg te bezichtigen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie