appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Onze man in Deventer
STER Advertentie

Maar een kwart van de Nederlanders met cryptomunten boekt winst

ANP
donderdag 8 februari 2018 | NOS | Redactie

Dat cryptomunten populair zijn, is duidelijk. Hoe populair heeft marktonderzoeker Kantar TNS becijferd: maar liefst 580.000 Nederlanders bezitten cryptomunten, zoals Bitcoin, Ethereum en Ripple. Het overgrote deel van hen is er vorig jaar in gestapt.

Consumenten laten zich verleiden door de enorme waardestijgingen, stelt het onderzoeksbureau. De cryptomunten bestaan sinds 2009, maar driekwart van de Nederlanders kocht pas vanaf vorig jaar in, toen de koersen omhoog schoten. Alleen al vorige maand kochten er meer mensen cryptomunten dan in heel 2016.

Virtueel verlies

Wie er de afgelopen tijd aan is begonnen, komt van een koude kermis thuis. Bijna iedereen die er vanaf januari in belegt, staat nu op verlies. Virtueel verlies dan, want je krijgt die lagere opbrengst pas terug als je de belegging daadwerkelijk verkoopt.

Zo'n 900 miljoen euro hebben Nederlanders ingelegd, naar schatting van het onderzoeksbureau. Toen het goed ging met de bitcoin werd die belegging flink meer waard: op het hoogtepunt in totaal zo'n 4 miljard euro. Maar daarna zakte de boel in en nu is het nog maar grofweg de helft waard.

Maar een kwart van de Nederlanders met cryptomunten boekt winst

Wel blijven we naar verhouding zuinig met investeren. Een half jaar geleden ging maar 15 procent van de beleggers er voor meer dan 1000 euro in, inmiddels is dat iets minder dan een kwart. Op het totaal van het gespaarde en belegde vermogen van Nederlandse huishoudens is dat bijna niets: zo'n 0,1 procent.

Hoger opgeleid

Opvallend is dat steeds meer bezitters van cryptomunten hoger opgeleid zijn. Twee van de drie heeft een hbo-opleiding of hoger. Verder zijn ze met gemiddeld 38 jaar een stuk jonger dan de klassieke beleggers die op de aandelenbeurzen handelen. Die zijn gemiddeld 51 jaar.

Kantar TNS zegt dat het onderzoek is uitgevoerd bij in totaal 44.494 huishoudens.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1