Binnenland
NOS

Griekenland en Macedonië worden vrienden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Griekenland en Macedonië worden vrienden

Griekenland en Macedonië hebben deze week moed, visie en staatsmanschap getoond. Dat zijn de complimenten die Eurocommissaris Johannes Hahn van Uitbreiding aan de buurlanden heeft gegeven. Sinds een paar weken praten de landen over de gevoelige naamkwestie: Griekenland wil dat Macedonië afstand doet van de naam Macedonië.

De landen hebben al sinds de onafhankelijkheid van Macedonië in 1991 een conflict over de naam, die volgens Griekenland bij de Griekse geschiedenis hoort, net als Alexander de Grote.

Wat wordt de nieuwe naam van Macedonië?

"Dat klinkt als muggenzifterij, maar Griekenland blokkeert wel NAVO- en EU-toetreding van Macedonië", legt correspondent Mitra Nazar in het NOS Radio 1 Journaal uit.

De Vriendschapsnelweg

De eerst voortgang in de toenadering is echter al geboekt. De Macedonische premier Zoran Zaev heeft aangekondigd de namen van het Alexander de Grote-vliegveld en -snelweg te veranderen. Voor die weg is al een nieuwe naam: de Vriendschap. Het vliegveld heeft nog geen nieuwe naam, net als de naam van het land.

"Tussen de leiders zit het wel snor", volgens Nazar. "Maar hardliners in Macedoniërs willen geen volledige afstand van de naam doen en Griekse nationalisten op hun beurt eisen totale uitbanning van de naam." Zondag demonstreerden bijna 100.000 Grieken in Thessaloniki tegen elke oplossing waarbij Macedonië de naam Macedonië mag blijven gebruiken.

De Macedonische premier Zaev (links) met zijn Griekse collega Tsipras

Ster advertentie
Ster advertentie