appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

Vrouwen in Saudi-Arabië nu ook welkom bij het voetbal

ANP
vrijdag 12 januari 2018 | NOS | Sid van der Linden

Vrouwen in Saudi-Arabië mogen vanaf vandaag sportwedstrijden bezoeken in stadions. In Riyad, Jeddah en Damman zijn stadions omgebouwd en hebben aparte ingangen gekregen voor vrouwen en families. Ook restaurants en andere faciliteiten in het stadion hebben aparte ruimtes gekregen voor vrouwelijk bezoek.

"Dat had wel eerder mogen gebeuren", vindt voetbaltrainer Adrie Koster. Hij werkte samen met Bert van Marwijk met het nationale elftal van Saudi-Arabië. "Of het stadion vol zal zitten met vrouwen weet ik niet. Maar er zullen zeker vrouwen zijn die er gebruik van gaan maken", zegt hij in NOS Met het Oog op Morgen.

De eerste wedstrijd waar vrouwen welkom zijn is het duel tussen al-Ahli en al-Batin in het stadion van Jeddah. Aanwezige vrouwen dienen volgens de BBC wel een loszittende abaya te dragen en een hoofddoek als zij moslim zijn.

Tijdens de viering van een nationale feestdag vorig jaar was het stadion van Riyad al even toegankelijk voor vrouwen. Het besluit om vrouwen nu definitief toe te laten komt van kroonprins Mohammed bin Salman, die het land probeert te moderniseren.

Saudische vrouwen mogen voor het eerst naar een voetbalwedstrijd

Zo mogen vrouwen sinds kort hun rijbewijs halen en zijn bioscopen na 35 jaar weer voor hen toegankelijk.

Vrouwen in Saudi-Arabië zijn zeker ook geïnteresseerd in voetbal, weet Koster. "Wij gingen regelmatig op trainingskamp in Oostenrijk. En dan waren er ook vrouwelijke supporters bij. Dat mocht daar wel."

Aan de sfeer in stadions is volgens Koster goed te merken dat die gevuld zijn met mannen. Daarom zal het volgens hem 'heel apart' zijn als vrouwen ook mogen aanschuiven. "Maar het is wel belangrijk dat de vrouwen naar de wedstrijd mogen. Dat had wel eerder mogen gebeuren eigenlijk."

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1