appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Feit of Fictie: 'Van elke dag selfies maken, krijg je een gedragsstoornis'

ANP
maandag 18 december 2017 | AVROTROS | Redactie EenVandaag Twitter

Elke dag 'obsessief' selfies maken en deze op sociale media delen, duidt op een gedragsstoornis. Dat zeggen onderzoekers aan de Nottingham Trent University. Zij hebben voor dit gedrag zelfs een officiële term: selfitis. Lammert de Bruin kijkt of je van selfies inderdaad een gedragsstoornis krijgt in Feit of Fictie.

Jan Willem Poot, oprichter van jeugdkliniek Yes We Can Clinics herkent wel een paar van de symptomen: "Het lijkt een soort dwangstoornis. Ze hopen toch dat zo’n foto elke keer weer enorm veel likes oplevert. Iedere like maakt een stofje vrij in de hersenen wat ze een fijn gevoel geeft."

Jongeren met een selfieverslaving heeft hij nog nooit in zijn kliniek gezien. Wel ziet hij dat jongeren flink moeten afkicken van hun telefoon: "In de kliniek hebben ze tien weken lang geen telefoon. Je ziet dat ze de eerste week echt moeten afkicken, maar daarna gaan ze gewoon weer op de oude manier communiceren."

Geen zorgen

Volgens mediapsycholoog Misha Coster hebben selfies niks met een gedragsstoornis te maken: "Dwangmatig selfies maken is niet de oorzaak, maar het resultaat van iets anders. Net zoals dat spierpijn het resultaat is van de griep."

Ouders van kinderen die vaak selfies maken hoeven zich volgens Coster dan ook geen zorgen te maken: "Ga er eventueel met je kinderen mee over in gesprek. Misschien dat ze via Snapchat wel allemaal gekke foto’s naar elkaar sturen. Dat is dan gewoon iets grappigs, dat hoeft niet per se ziekelijk gedrag te zijn."

Feit of fictie?

Volgens de onderzoekers zelf krijg je van selfies geen gedragsstoornis. Het onderzoek is volgens hen door de verschillende media uit zijn verband getrokken. Om zeker te weten dat je van veel selfies maken een gedragsstoornis krijgt, moet er volgens de onderzoekers nog veel meer onderzoek gedaan worden. De stelling is dus, vooralsnog, fictie.

'Selfies zorgen voor een gedragsstoornis'

In de rubriek Feit of Fictie checkt Lammert de Bruin dagelijks een stelling: is deze waar of niet waar? Vind meer factchecks uit deze rubriek op Eenvandaag.nl of op Facebook

Correctie melden

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1