appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nachtzuster
STER Advertentie

Een hoofddoek als buitengewoon opsporingsambtenaar: Mag dat?

ANP
maandag 20 november 2017 | Redactie

Ze werkt al 4,5 jaar met plezier bij de politie, doet haar werk goed en kreeg onlangs een vaste aanstelling. Maar toen ze een opleiding tot buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) wilde volgen, werd ze weggestuurd. De reden: ze draagt een hoofddoek.

Het is het verhaal van de Rotterdamse Sarah Izat. Het combineren van het politie-uniform met een hoofddoek strookt namelijk niet met de neutraliteit van de politie. Het College voor de Rechten van de Mens heeft vandaag gezegd dat er sprake is van discriminatie. 

Neutraal optreden

Izat werkt nu nog achter de schermen van de politie, waardoor ze een hoofddoek mag dragen omdat ze niet in aanraking komt met burgers. Als boa zal dit wel het geval zijn, waardoor haar hoofddoek zal botsen met de gedragscode.

Ze wist bij aanvang van de opleiding dat de regel bestond. De beleidsregel is namelijk dat agenten in het openbaar neutraliteit moeten uitstralen en daarbij horen geen religieuze symbolen. Izat ziet dat anders: "Bij neutraliteit draait het om neutraal optreden, niet om je uiterlijk", stelt ze. 

De politiemedewerkster vindt niet dat haar hoofddoek haar werk zal belemmeren. "Het feit dat ik een hoofddoek draag is een heel persoonlijke keuze geweest. Die keuze leg ik niet aan een ander op."

'Politie in identiteitscrisis'

De politie brengt zichzelf met de gedragscode in een identiteitscrisis, vindt Izat. "De organisatie wil ambitieus zijn op het gebied van diversiteit en een afspiegeling van de samenleving vormen. Die ambitie wordt nu belemmerd." Eerder dit jaar waarschuwde Max Daniel, politiecommissaris van Noord-Holland, dat de politiedraagvlak in de samenleving verliestals etnische diversiteit geen prioriteit binnen het korps wordt.

Vanmiddag zal blijken of Izat haar gelijk zal halen. Maar als de uitspraak in haar nadeel uitval, legt ze zich daarbij neer. "Ik zal nog steeds met heel veel plezier bij de politie werken en ik ben in ieder geval blij dat er heel openlijk over het onderwerp gepraat is, want er lijkt nogal een taboe op te bestaan."

Sarah Izat werd bij opleiding tot boa geweigerd om hoofddoek

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1