appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nachtzuster
STER Advertentie

Detailhandel: betalen wordt duurder door nieuwe betaalmethodes

ANP
woensdag 15 november 2017 | Redactie

Het betalingsverkeer in Nederland dreigt duurder te worden door de komst van allerlei nieuwe betaaldiensten. Dat zegt Detailhandel Nederland. De brancheorganisatie van winkeliers waarschuwt dat de transactiekosten van nieuwe betaalmethodes met smartphones vaak veel hoger zijn dan die van pinnen.

Diensten als Apple Pay en Android Pay zijn gekoppeld aan creditcards en creditcardbetalingen zijn veel duurder dan pinbetalingen. Van oudsher wordt er in Nederland heel veel gepind en heel weinig met creditcard betaald.

'Een logisch gevolg is dat deze kosten worden doorberekend in de consumentenprijzen'

15 cent

Contactloos pinnen kost de winkeliers 15 cent per transactie, ouderwets pinnen 19 cent, ongeacht het betaalde bedrag. Bij creditcardbetalingen betaalt de winkelier geen vast bedrag maar een percentage, dat kan oplopen tot 2,5 procent. Bij een betaling van 100 euro kan hij dus wel 2,50 euro kwijt zijn.

"Dit zijn geen nieuwe betaalmiddelen, maar gewoon dure creditcardtransacties in een nieuw jasje", zegt Michel van Bommel van Detailhandel Nederland.

Europese betaalrichtlijn

Apple Pay en Android Pay zijn nu nog niet beschikbaar in Nederland, maar dat kan snel veranderen. En daar komt nog eens bij dat in 2018 een nieuwe Europese betaalrichtlijn ingaat, de Payment Service Directive 2 (PSD2). Een onderdeel van die richtlijn is dat banken aan andere bedrijven toegang moeten geven tot iemands bankrekening, als je daar als klant toestemming voor geeft.

"Een logisch gevolg is dat deze kosten worden doorberekend in de consumentenprijzen, want direct toeslagen vragen aan de gebruiker is straks onder PSD2 grotendeels verboden", zegt Van Bommel. "Als we niet opletten, gaat de bewust efficiƫnt pinnende consument de tol betalen voor de onbewust inefficiƫnt betalende consument."

De Tweede Kamer houdt vandaag een hoorzitting over de invoering van PSD2. Detailhandel Nederland zal daar zijn zorgen uiten over het betalingsverkeer.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1