Binnenland

'Mitch Henriquez overleed door acute stress'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Mitch Henriquez overleed door acute stress'

Niet de omstreden nekklem van de politie, maar 'acute stress' heeft geleid tot de dood van Mitch Henriquez bij zijn aanhouding op een muziekfestival in Den Haag in 2015. Dat zeggen drie deskundigen in het proces tegen twee betrokken agenten. Henriquez' dood is volgens hen meer dan de nekklem een gevolg geweest van een optelsom van het geweld en worstelingen tijdens zijn arrestatie.

Zo zou de nekklem, waarover door Henriquez' dood veel discussie is geweest, te kort hebben geduurd om dodelijk te kunnen zijn. Wel heeft het zuurstofgebrek mogelijk een rol gespeeld. Van de drie deskundigen zijn er twee ingebracht door de verdediging. Eerder concludeerde de forensisch patholoog van het Nederlands Forensisch Instituut dat de nekklem bepalend was voor Henriquez' dood.

Het acute stresssyndroom is een toestand waarin je opgewonden raakt en ongevoelig voor pijn, zegt NOS-verslaggever Mattijs van de Wiel. "Het kan een hartstilstand tot gevolg hebben."

Hardhandig

Henriquez werd hardhandig ingerekend door de politie nadat hij op een muziekfestival had geroepen dat hij een wapen bij zich had en naar zijn kruis greep. Hij verzette zich tegen zijn arrestatie. De politie gebruikte een wapenstok, pepperspray, een nek- en een hoofdklem. Hij kreeg klappen en een knietje.

Henriquez raakte buiten bewustzijn. In plaats van direct medische assistentie in te schakelen, zoals het politieprotocol voorschrijft, werd Henriquez eerst meegenomen naar het politiebureau. Vanaf het bureau werd hij naar het ziekenhuis gebracht, waar hij de dag erna overleed. Na de dood van Henriquez ontstonden rellen in de Haagse Schilderswijk.

Alle vijf agenten zijn berispt voor hun hardhandige optreden. Twee van hen staan terecht voor de gewelddadige arrestatie. Hun wordt doodslag dan wel dood door schuld ten laste gelegd.

Vrijpleiten

De verdediging van de twee agenten kan de nieuwe conclusie over Henriquez' dood aangrijpen om hen vrij te pleiten, zegt Van de Wiel. "Het is veel minder duidelijk dat het specifieke handelen van de agenten één op één de dood van Henriquez tot gevolg heeft gehad."

In de rechtszaal werden ook nieuwe, scherpere beelden getoond van de arrestatie. Schokkende beelden, volgens Van de Wiel. "Je zag het enorme geweld, waarmee de arrestatie gepaard ging. De advocaat van de nabestaanden hoopt nu dat deskundigen na het zien van deze beelden hun conclusie zullen aanpassen."

Ster advertentie
Ster advertentie