Binnenland

Dit is waarom omgezaagde bomen zoveel emoties oproepen

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit is waarom omgezaagde bomen zoveel emoties oproepen

[AVROTROS] Het kappen van bomen in de stad leidt op veel plekken tot woede en verzet bij bewoners. Waarom worden deze bomen omgezaagd? Laura Kors verdiept zich in de redenen en zoekt uit of ze wel kloppen.

In Nieuw Vennep heerst felle weerstand tegen de kap van 74 oude bomen in een park. Het is illustratief voor wat zich in veel dorpen en steden afspeelt, zodra gemeenten komen met het plan om oude bomen om te zagen.

Dit zijn de meest gehoorde argumenten om bomen te kappen:

1. Een gemiddelde boom is na 35 jaar afgeschreven

In vergelijking met omringende landen, staan er in ons land relatief weinig oude bomen. Reden is dat we bomen niet de kans geven om echt bejaard te worden. Volgens Anne Stins uit Nieuw-Vennep ontbreekt het vaak aan stelselmatig onderhoud van bomen. "De gemeente is in het park nalatig geweest. Ze hebben niets gedaan om de bomen te onderhouden."

r1v bomen1.mp3

2. Bomen kunnen ziek zijn

Klopt in sommige gevallen. De essentakkensterfte is daar een voorbeeld van. Die schimmelziekte leidt ertoe dat veel gemeenten massaal essen omzagen.

Niet elke ziekte hoeft de boom fataal te worden. Vaak zijn bomen veerkrachtiger dan we denken, zegt onafhankelijk boomadviseur Huib Sneep. In de dertig jaar dat hij gemeenten adviseert over bomenkap, is hem vijf keer gevraagd om te liegen over de gezondheid van een boom. "Als gemeenten een plan hebben voor vernieuwing voor een plek, dan kunnen bomen in de weg staan. En dan is het makkelijk om te zeggen dat een boom ziek is."

r1v bomen2.mp3

3. Vallende takken zijn een risico

Veiligheid voor verkeer en voorbijgangers is vaak argument waarom gemeenten bomen kappen, uit vrees dat ze bij schade door vallende takken aansprakelijk worden gesteld. Bomenadviseur Sneep vindt dat een oneigenlijk argument. "Risico van bomen is eigenlijk verwaarloosbaar. Dat is ons doorgeslagen veiligheidsdenken. Er zijn amper gevallen bekend dat gemeenten schadelijk worden gesteld voor vallende takken."

r1v bomen 3 .mp3

4. Een boom omzagen is goedkoper dan een boom onderhouden

Dat is volgens boomadviseurs Huib Sneep onjuist. Het omzagen van een dikke boom en het afvoeren van het hout, kost gemiddeld duizend euro, stelt Sneep. Het onderhouden en snoeien van een oude boom becijfert hij gemiddeld op tweehonderd euro per vijf jaar.

r1v bomen 4.mp3

5. Bomen zijn aan het einde van hun levensduur en groeien niet verder

"Dat vind ik een dubieus argument dat ik veel hoor", zegt bomenexpert Huib Sneep. "Eind van de levenscyclus is een menselijk begrip dat eigenlijk niet van toepassing is op bomen. In ons omringende landen staan veel eeuwenoude bomen die nog steeds levenskracht hebben."

Gemeenten onderschatten het belang van oude bomen voor het levensgeluk van mensen. Zoals een inwoner van Nieuw Vennep zei tegen verslaggever Laura Kors: "Als bomen worden gesloopt, gaat dat ten koste van mijn levens- en woongeluk in de stad waarvan ik inwoner ben."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

6. Maar er komen nieuwe bomen voor terug

Gemeenten hebben inderdaad een herplantplicht, waaraan ze zich keurig houden. Ze kiezen dan vaak voor dunne, kleine boompjes. Dat is goedkoper dan een dikkere boom.

Tegenstanders van bomenkap vinden dat sneu: "Als je een dikke boom omzaagt, moet je een nieuwe boom terguplanten die minstens 20 centimeter in doorsnee is. Iedereen kent het gezegde: Boompje groot, plantertje dood", aldus een inwoner van Nieuw Vennep.

Gemeenten vinden dikkere bomen herplanten te duur. Een gemiddelde boom van 25 centimeter doorsnee kost 450 euro. Voor een dunner boompjes betaal je zo'n 100 euro. Daarnaast gebruiken gemeenten als argument: Als je een jonge boom aanplant, heb je meer dan dat 'ie aanslaat dan een dikkere boom die je herplant.

Beluister hier alle reportags van Laura Kors over de emoties over bomenkap

Ster advertentie
Ster advertentie