appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Catalaanse nieuwszender vreest voor Spaans ingrijpen

NPO Radio 1
dinsdag 24 oktober 2017 | NOS | Redactie

De snoeiharde onafhankelijkheidsstrijd van Catalonië lijkt voorlopig niet gesust. Met het instellen van artikel 155 door de Spaanse overheid gaat de ruzie een nieuwe fase in. Premier Rajoy ontnam zaterdag de Noord-Spaanse regio haar zelfbestuur. De regionale zender TV3 vreest dat hun leiding vervangen zal worden. 

Verslaggever Jeroen de Jager van het NOS Radio 1 Journaal bezocht samen met journaliste Annebeth Vis de Catalaanse zender. Buiten het redactiegebouw worden spandoeken opgehangen. 'Stemmen is geen delict' valt er te lezen.

De directeur vreest dat hij dit weekend zijn baan zal verliezen en vervangen zal worden door iemand die op de hand is van de centrale regering in Madrid. Bij een speciale redactievergadering heeft de redactie besloten dat ze dit niet zullen accepteren. 

Unicum in modern Europa

TV3 is een typisch Catalaanse zender. Momenteel zenden ze een 24-uurs-nieuwsprogramma uit, die geheel in het teken staat van de spanningen tussen Barcelona en Madrid. De zender bestaat dertig jaar.

"Dit is sinds de Spaanse burgeroorlog niet eerder gebeurd", vertelt de directeur. "Het is sowieso in het moderne Europa een unicum."

Toni Soler i Guasch presenteert een populair avondprogramma. Hij zegt te zullen verzetten tegen Spaans ingrijpen bij zijn zender. "Wij zijn journalisten die onze vrijheid zullen bewaken. Onze integriteit zal bewaard worden, dat is een grens waar we niet overheen willen." Soler zal niet gaan staken. "Dan help ik de overheid alleen maar", zegt hij, "want zij willen dat wij stil zijn. Daar gaan we ze niet bij helpen."

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1