appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Xi Jinping opent partijcongres: in 2050 is China welvarend en modern

EPA
woensdag 18 oktober 2017 | NOS | Redactie

Zowel China als de wereld is ingrijpend aan het veranderen, zei Xi. Hij verwacht dat China in 2050 een modern, welvarend en sterk socialistisch land is.

Maar de president waarschuwde zijn 89 miljoen partijgenoten ook voor grote uitdagingen. "Alle kameraden moeten waakzaam zijn voor gevaren."

Tijgers, vliegen en vossen

Een van die gevaren is corruptie binnen de partij, waar de president al langer tegen strijdt. Volgens Xi, die ook secretaris-generaal van de partij is, heeft die strijd momentum gekregen. "We hebben tijgers gedood, vliegen geplet en vossen opgejaagd."

Meer dan een miljoen functionarissen zijn de afgelopen jaren bestraft voor corruptie. Ook zijn er hooggeplaatste politici vastgezet.

Andere uitdagingen waar het land voor staat zijn volgens de leider inkomensongelijkheid en werkloosheid. "Alleen met socialisme kunnen we China redden." De president benadrukte dat er een nieuw tijdperk voor socialisme met Chinese kenmerken is ingegaan.

Bedrijven

Binnen dat socialistische systeem is wel plaats voor buitenlandse ondernemingen. Xi zei dat hij het makkelijker wil maken voor bedrijven om zaken te doen in China. Tegelijkertijd zei de leider dat hij Chinese staatsbedrijven sterker wil maken.

Het partijcongres, dat eens in de vijf jaar wordt gehouden, duurt tien dagen. 2300 partijleden praten over de toekomst van de partij en van het land. Ook stemmen de leden voor een tweede termijn van vijf jaar voor Xi Jinping als partijleider.

'Er is zo veel beveiliging dat je er bijna paranoïde van wordt'

Bureau Buitenland maakte een fictieve dialoog tussen Xi Jinping en Deng Xiaoping, de Chinese leider die in China economische hervormingen doorvoerde in de jaren tachtig: Luister hier

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1