appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharestar-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

Turkse oppositieleider Kilicdaroglu in 'Mars voor Gerechtigheid'

AFP/EPA
zondag 9 juli 2017 | NOS | redactie

Honderdduizenden Turken zijn in Istanbul naar een manifestatie van de oppositiepartij CHP gekomen. Het is het grootste protest tegen de regering van president Erdogan sinds de mislukte staatsgreep van vorig jaar.

Correspondent Lucas Waagmeester sprak van een unieke situatie. "Zoveel volk kreeg de oppositie lange tijd niet op de been."

De deelnemers droegen vlaggen en borden bij zich met daarop het woord 'gerechtigheid', waarmee ze hun afkeuring lieten blijken over de naar schatting 50.000 arrestaties die op de couppoging volgden. Ook werden 150.000 mensen ontslagen, omdat ze banden met de Koerdische PKK of de beweging van de geestelijke Gülen zouden hebben. Die wordt ervan beschuldigd dat hij achter de couppoging zit.

De manifestatie markeerde het slot van de door CHP-leider Kemal Kilicdaroglu georganiseerde mars van Ankara naar Istanbul. Hij wilde zo de aandacht vestigen op de in zijn ogen onterechte aanhouding van zijn partijgenoot Enis Berberoglu.

Ook Berberoglu werd in de nasleep van de coup opgepakt. Hij moet een gevangenisstraf van 25 jaar uitzitten wegens spionage.

Kilicdaroglu vs. Erdogan

Kilicdaroglu (68) zei tegen persbureau Reuters dat de mars de Turken heeft geholpen om de angst voor vervolging af te werpen.

Aan het begin van de 450 kilometer lange tocht deden maar weinig mensen mee. Naarmate Istanbul dichterbij kwam zwol het aantal deelnemers aan, helemaal nadat ook de pro-Koerdische HDP-partij ging meedoen.

President Erdogan heeft gezegd dat de strijd voor gerechtigheid in het parlement moet worden gevoerd en niet op straat. Hij vergeleek de deelnemers met de coupplegers van vorig jaar en bedreigde hen met vervolging.

Toch werden de mars en de manifestatie van vandaag niet verboden.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1