Binnenland

Ostapenko verovert haar eerste grandslamtitel

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ostapenko verovert haar eerste grandslamtitel

[NOS] Jelena Ostapenko heeft op Roland Garros op indrukwekkende wijze haar eerste grandslamtitel veroverd.

De ongeplaatste Letse knokte zich tegen Simona Halep terug na een 6-4, 3-0 achterstand. De 20-jarige nummer 47 van de wereld won uiteindelijk met 4-6, 6-4, 6-3.

Ostapenko, de eerste Letse tennisster die een grandslamtoernooi op haar naam schrijft, is de eerste ongeplaatste speelster sinds 1933 die Roland Garros weet te winnen.

Sprookje

Halep was hard op weg naar de winst en de eerste plaats op de wereldranglijst toen ze na het binnenhalen van de eerste set ook een riante voorsprong in het tweede bedrijf nam.

Het sprookje van Ostapenko leek te eindigen, maar de toernooisensatie richtte zich op bewonderenswaardige wijze op: met haar harde en risicovolle groundstrokes knokte ze zich, gesteund door het publiek, terug in het duel.

Gelaten

In de derde set onderging Halep het allemaal wat gelaten. Een zeer fortuinlijke netbal op breakpoint bij 3-3 in de derde set was een belangrijk moment: een bal van Ostapenko zou buiten de lijnen eindigen, maar viel via de netband toch in.

Een paar minuten later was de buit binnen voor Ostapenko, die weinig last leek te hebben van de spanning en op haar eerste wedstrijdpunt een backhandwinner langs de lijn sloeg.

Het seizoen

Ostapenko stond pas drie keer eerder in een WTA-finale, maar boekte nog geen succes. In april verloor ze in de eindstrijd op het gravel van Quebec van de Russin Darja Kasatkina, die op Roland Garros in de derde ronde door Halep werd geklopt.

Halep pakte dit gravelseizoen de titel in Madrid en haalde de finale in Rome. De enkelblessure die ze daar opliep deerde haar in Parijs niet meer.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie