appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Spraakmakers
STER Advertentie

Minder overvallen op winkels, meer plof- en ramkraken

ANP
maandag 20 februari 2017 | NOS | NPO Radio 1 Twitter

Het aantal overvallen op winkels daalt al een aantal jaren. Vorig jaar werden 276 winkels overvallen, tegen 310 in 2015. Dat blijkt uit cijfers van Detailhandel Nederland. Het aantal plof- en ramkraken neemt wel toe.

Een georganiseerde groep criminelen is verantwoordelijk voor die plof- en ramkraken. "Die groepen zien dat het in een winkel lastiger is om een goede buit te halen. Ze richten zich daarom vaker op dit soort kraken", zegt Bert van Steeg van Detailhandel Nederland in het NOS Radio 1 Journaal.

De groepen zijn professioneel en georganiseerd en gebruiken meer geweld, zegt Van Steeg. "Om die groep aan te pakken heb je ook samenwerking met politie nodig. Dit zijn namelijk ook de groepen die ook in de grensregio's met Duitsland ramkraken plegen. We moeten die groepen beter in kaart brengen en ook vroeger ingrijpen."

Luister het hele gesprek met Bert van Steeg terug: 

'Ze zijn nog geen 1,5 minuut binnen maar presteren het om 300 broeken mee te nemen'

De laatste zeven jaar is het aantal overvallen op winkels met meer dan 70 procent gedaald. De overheid heeft fors ingezet op de aanpak van dit type misdrijven. 

Dankzij de politieke aandacht voor deze vorm van criminaliteit en door het instellen van de Taskforce Overvallen is het gelukt om het aantal overvallen terug te dringen, zegt brancheorganisatie Detailhandel Nederland. Daardoor is het aantal overvallen op winkels, bedrijven en woningen verminderd. In 2009 piekte het totaal aantal overvallen met 2809, in 2015 was dit teruggedrongen tot 1239.

Hoewel het totaal aantal overvallen in Nederland de afgelopen jaren flink is gedaald, vindt er wel een verschuiving plaats; overvallers slaan vaker toe bij woningen en bedrijven dan bij winkels. Daarnaast zijn er ook meer ram- en plofkraken gepleegd door de georganiseerde misdaad, signaleert Detailhandel Nederland. 

"Waar winkelovervallen dalen, neemt het aantal ram- en plofkraken toe. Ook dit zijn delicten die grote impact hebben op winkels en winkeliers", zegt Bert van Steeg. Hij is secretaris winkelcriminaliteit bij Detailhandel Nederland.

Uit recent onderzoek van oud-hoogleraar criminologie Cyrille Fijnaut en veiligheidsonderzoeker Ben Rovers blijkt dat de aanpak van deze georganiseerde dadergroep tekortschiet. Een netwerk van ongeveer 1200 mensen maakt zich schuldig aan deze vormen van criminaliteit. Van deze groep zijn zo'n 30 tot 35 mensen in de gevangenis beland.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1