Binnenland
EO

Hoe krijgen we kinderen uit arme gezinnen aan het sporten?

foto: Unsplashedfoto: Unsplashed
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe krijgen we kinderen uit arme gezinnen aan het sporten?

Er zou veel breder nagedacht moeten worden over het in beweging krijgen van kinderen. Die oproep deed AD-sportverslaggever Thijs Zonneveld in Dit is de Dag. "Dat begint al in Den Haag. Er is niet één partij die sport zo belangrijk vindt dat het ergens serieus op de agenda wordt gezet."

Uit onderzoek van het Merlier Instituut bleek deze week dat het ondanks overheidsinvesteringen niet of nauwelijks lukt om kinderen uit arme gezinnen aan het sporten te krijgen. Zonneveld was niet verrast door de uitkomsten: "Ik denk dat we dit al jaren terugzien. Laten we eerlijk zijn: als je kijkt naar de maatschappelijke discussie van de afgelopen jaren, dan is sport nooit echt een issue. Over preventie hebben we het nooit. Als je kijkt naar wat er allemaal is uitgekleed aan gymlessen, verenigingen staan onder druk. Ons sportbeleid hangt aan elkaar van een paar verenigingen die steunen op een paar vrijwilligers."

Bovendien ontbreekt het volgens de AD-journalist aan landelijk beleid: "Er zijn enorme verschillen tussen steden hierin. De ene gemeente slaagt er in om bijvoorbeeld verenigingen en scholen aan elkaar te koppelen, wat volgens mij de meest natuurlijke manier is om jongeren aan het sporten te krijgen. En andere gemeenten doen er helemaal niks aan."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Unieke verenigingscultuur

Volgens Zonneveld ligt een van de oorzaken van het probleem bij de unieke sportcultuur die Nederland kent: "Het is helemaal gebaseerd op verenigingen. Dat is goed, zolang je mensen in staat stelt om die verenigingen te bereiken. Dan kunnen we zeggen: we vergoeden een paar materialen voor een aantal mensen. Maar ik denk dat het veel meer zit in: hoe krijgen we het voor elkaar om mensen op school en na school en via school te laten bewegen?"

Jamilla Vervoort van het Kenniscentrum Sport & Bewegen, één van de opdrachtgevers van het onderzoek, ziet ook dat het probleem breder is dan alleen het betalen van lidmaatschap van een sportclub: "Het kan ook een fiets zijn om naar de sportclub te gaan. Als die er niet is, kan een kind er niet naar toe gaan. Daarnaast is een vereniging niet altijd hetgeen waar kinderen uit arme gezinnen naar op zoek zijn. Zij vinden het ook al hartstikke leuk als er een buurtsportcoach bij hen in de wijk komt die op de pleintjes een voetbaltoernooi organiseert. Het is heel belangrijk dat je dingen doet die bij kinderen aansluiten."

Arme kinderen sporten te weinig

Ster advertentie
Ster advertentie