appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Joost Niemöller: 'Boekhandels weigeren mijn boek'

ANP
maandag 13 februari 2017 | WNL | Redactie Twitter

Veel boekhandels weigeren het recente boek Kwaad van Joost Niemöller te verkopen. Dat stelt Niemöller in een gesprek in WNL Opiniemakers op NPO Radio 1.

"Boekhandels hebben niet veel zin in mijn boek. Mijn uitgever - die wel vaker foute boeken uitgeeft - krijgt van boekhandels te horen: 'Wij gaan dit boek echt niet in de etalage leggen'", aldus Niemöller.

"De grotere boekhandels zijn wat meer ruimdenkend. Veel kleinere boekhandelaren hebben een linkse ideologie en zeggen: 'Wij spelen hiermee Wilders in de kaart en we gaan dit boek niet verspreiden.'"

Luister het hele gesprek met Joost Niemöller terug: 

Joost

Burgeroorlog

In zijn boek 'Kwaad' portretteert Niemöller 31 anonieme Nederlanders over hun ongenoegen over wat er gaande is in de huidige samenleving. "De woede komt voort uit machteloosheid. We zien een beweging van boosheid over de multiculturele samenleving waarin men ervan overtuigd is dat we onderweg zijn naar een toestand van een burgeroorlog. Ik vind dat ook een reëel scenario."

"De mensen die ik sprak zijn niet continu kwaad. Ze staan vrolijk in het leven, maar als je over dit onderwerp spreekt, dan komt de woede en onvrede naar boven. Dit boek geeft een beeld van het onbehagen over de multiculturele samenleving."

Katerig gevoel

Elsevier-journalist Jean Dohmen zei op NPO Radio 1 dat hij een 'katerig gevoel' over hield na het lezen van Kwaad. "Hoe representatief zijn deze mensen? En wat zijn de conclusies die je aan dit boek kunt verbinden?"

Correctie melden

NPO Radio 1