appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-airplay plyr-captions-off plyr-captions-on plyr-download plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-logo-vimeo plyr-logo-youtube plyr-muted plyr-pause plyr-pip plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-settings plyr-volume
STER Advertentie

Wurgcontracten zijn voor franchisenemers eerder regel dan uitzondering

ANP
maandag 13 februari 2017 | AVROTROS | Daan van Alkemade

Wurgcontracten. Voor veel franchisenemers eerder regel dan uitzondering.  Het Ministerie van Economische Zaken heeft toegezegd dat er voor de verkiezingen nog duidelijke regels komen voor franchiseovereenkomsten. Tot nu toe zijn er geen duidelijke regels voor deals die grote ketens maken met ondernemers die werken onder hun naam.  

“Wij hebben legers advocaten en miljoenen op de bank om dat tot je dood vol te houden, maar dat raad ik jullie niet aan”

Een anonieme franchisenemer

Franchisenemers komen steeds vaker in de problemen door de wurgcontracten waarin ze gevangen zitten. In Radio EenVandaag vertelt een franchisenemer hoe hij onder druk wordt gezet door het moederbedrijf: “Als het moet dan hebben wij legers advocaten en miljoenen op de bank om dat tot je dood vol te houden, maar dat raad ik jullie niet aan.”

Geen uitzondering

Gea Zwiers runt al jaren een goedlopende koffietent op de Dam. Toch zette Douwe Egberts de afgelopen drie jaar alles op alles om de koffiewinkel van Zwiers in handen te krijgen. Kort gedingen, deurwaarders, beslagen, intimidatie – niets leek het moederbedrijf van Douwe Egberts te gek om die ene in het oog springende koffiewinkel terug te veroveren op de voormalige franchisenemer.

Volgens Zwiers deed de Coffee Company, lees Douwe Egberts, te weinig voor het geld dat zij afdroeg om deel te mogen uitmaken van de succesformule. Ook rekende het bedrijf te veel voor de koffiebonen die ze verplicht moest inkopen. "Toen ik begon dacht ik juist dat ik goedkoper kon inkopen, maar ik kwam bedrogen uit." Twee weken geleden won ze de strijd tegen de koffiemultinational.

Advocaat Nienke Slump, die veel zaken behandelt voor franchisenemers, zegt in Radio EenVandaag dat veel van deze ondernemers onder druk worden gezet.

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Advocaat Nienke Slump

Correctie melden

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1