appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharestar-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg

Merkel wil stoppen met toetredingsgesprekken Turkije

AFP
woensdag 30 november 2016 | NOS | NPO Radio 1 | Redactie Twitter

Bondskanselier Merkel wil stoppen met de onderhandelingen over het EU-lidmaatschap van Turkije. Duitse media melden dat Merkel dat gisteren heeft gezegd in de fractievergadering van haar partij, de CDU.

Daarmee steunt de bondskanselier de wens van het Europees Parlement om de toetredingsonderhandelingen met Turkije te staken. Aanleiding zijn de zuiveringsacties van de regering-Erdogan na de mislukte staatsgreep in juli.

Correspondent Jeroen Wollaars vertelt op NPO Radio 1 over de uitspraken van Merkel:

'Onduidelijk of haar uitspraak ook regeringsbeleid is'

Een prominent lid van de CDU-fractie zegt dat de toetredingsonderhandelingen de facto al tijden niets meer voorstellen. "Gezien de recente ontwikkelingen in Turkije, en de omgang met critici en journalisten, is het de hoogste tijd dat we een streep trekken en de onderhandelingen voorlopig bevriezen." De EU, Duitsland en Turkije hebben wel een wederzijds belang bij een goede verstandhouding, benadrukt het Bondsdaglid Mayer.

De Turkse president Erdogan zei na de oproep van het Europees Parlement dat een einde van de toetredingsonderhandelingen ook het einde betekent van de vluchtelingendeal met de EU. "Als dit zo doorgaat, worden de grenzen geopend", zei hij.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1