Buitenland
VPRO

Turkije raakt niet uitgepraat over steenrijke burgemeesterskandidaat

foto: Adem ALTAN / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Turkije raakt niet uitgepraat over steenrijke burgemeesterskandidaat

Turkije maakt zich op voor de gemeenteraadsverkiezingen. En anders dan voorgaande edities lijkt het nu vooral te gaan over de rijkdom van politici. Maar daar heeft één kandidaat, die zelf stinkend rijk is, heel veel moeite mee.

Turkije raakt al dagen niet uitgepraat over één politicus: Turgut Altinok. Hij is namens de partij van Erdogan kandidaat om de nieuwe burgemeester van hoofdstad Ankara te worden. Maar makkelijk heeft hij het bepaald niet, vertelt VPRO-journalist Cevahir Varan in Bureau Buitenland.

Altinok wees erop dat al zijn bezit toebehoort aan Allah, ofwel God. Daar heeft hij veel kritiek op gekregen, vertelt Varan. "Met name op sociale media wemelde het van de opmerkingen en werd de vraag gesteld: wie betaalt dan de belasting over die bezittingen?"

Inmiddels heeft Altinok na veel druk zijn rijkdom openbaar gemaakt. "Dat is een aardige lijst en zo blijkt de politicus stinkend rijk te zijn. Al vindt hij het zelf flauwekul dat de kwestie zoveel aandacht krijgt. Hij ziet liever dat zijn projecten worden besproken."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Fenomeen

Opkomend fenomeen bij deze editie van de lokale verkiezingen is dat bekende politici hun rijkdom publiekelijk bekend maken. Dat doen ze om zo transparant mogelijk over te komen, legt de journalist uit.

"Er staat veel op het spel tijdens deze verkiezingen. Ankara en Istanbul, de grootste steden van het land, zijn in handen van de oppositie. Bovendien zijn de huidige burgemeesters van deze twee steden behoorlijk populair. Dat zit president Erdogan in de maag. Alles wordt uit de kast getrokken om de verkiezingen te winnen. Daar hoort ook het publiekelijk bekend maken van je rijkdom bij."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Luister de hele aflevering: - Bureau Buitenland

Ster advertentie
Ster advertentie