Binnenland

Dit mag je vandaag niet missen op NPO Radio 1

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit mag je vandaag niet missen op NPO Radio 1

Elke dag vind je op deze pagina een artikel met een selectie van het beste dat vandaag op NPO Radio 1 te horen is. Het gaat dan bijvoorbeeld om bijzondere gasten, mooie reportages, groot nieuws en belangrijke sportwedstrijden.

De tips voor vandaag:

Griend
In 1916 kreeg Natuurmonumenten het recht om gras te mogen maaien op het onbewoonde Waddeneilandje Griend. Honderd jaar later heeft Natuurmonumenten Griend nog steeds onder beheer. In Vroege Vogels een reportage over het eiland. Zie ook de website van van Vroege Vogels.

Voetbal
In de eredivisie spelen Ajax en Feijenoord weer voor een plek bovenaan de ranglijst. Vanaf 14:00 uur doet NOS Langs de Lijn verslag van de wedtrijden, met om:

  • 12.30 uur: Roda JC - AZ. Verslag: Andy Houtkamp
  • 14.30 uur: Ajax - NEC. Verslag: Frank Wielaard
  • 14.30 uur: FC Twente - FC Utrecht. Verslag: Ragnar Niemeijer
  • 16.45 uur: Feyenoord - PEC Zwolle. Verslag: Arman Avsaroglu

Naast het eredivisie-voetbal besteedt NOS Langs de Lijn ook aandacht aan veldrijden (Wereldbeker Koksijde vrouwen en mannen), Hockey (Kampong-Oranje Rood, vanaf 14:45 uur) , de Zevenheuvelenloop en schaatsen(Wereldbeker in Nagano).

Hormoonverstorende stoffen
Hormoonverstorende stoffen zitten in heel veel producten die we dagelijkse gebruiken: in de coating van blikjes, in de plastics van magnetronmaaltijden, in schoonmaakmiddelen, cosmetica en speelgoed. Ze hebben ook heel handige eigenschappen: plastic blijft hard of juist zacht, ze maken vloerbedekking en computers minder brandgevaarlijk en zorgen dat karton niet doorweekt wordt in contact met water.

Maar uit steeds meet wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de verstoring van onze hormoonhuishouding ver kan gaan, al zijn de meningen niet eenduidig. In 2012 noemt de Wereldgezondheidsorganisatie die stoffen een mondiale bedreiging voor mensen. Er is een forse toename aan kankers, verminderde vruchtbaarheid bij mannen en gedragsproblemen als autisme en ADHD bij kinderen. In Reporter Radio (vanaf 19:00 uur) is reproductie-toxicoloog Aldert Piersma van het RIVM t gast in de studio. Want hoe gevaarlijk zijn die stoffen nou werkelijk?

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

En verder vandaag...

  • Twee geloven op één kussen...
    In de rubriek Het Spoor Terug van het programma OVT (vanaf 10:00 uur) gaat documentairemaakster Michal Citroen op zoek naar slachtoffers, betrokkenen en nabestaanden van het eens niet kapot te krijgen dogma: ‘Twee geloven op een kussen, daar slaapt de duivel tussen’.

  • Dialect
    Ongeveer 40 procent van de Nederlanders wordt opgevoed met een accent of een dialect. Het Algemeen Beschaafd Nederlands is dus helemaal niet zo algemeen. Toch verdienen mensen met een accent of een dialect 5 tot 15 procent minder, blijkt uit onderzoek. Is het terecht dat als je dialect spreekt je achtergesteld wordt of zelfs geen werk krijgt? Mogen we mensen met een zwaar accent en die geen correct Nederlands spreken korten op hun uitkering? Rob Oudkerk praat in Kwesties (vanaf 20:00 uur) met voor- en tegenstanders vanuit Den Bosch.

Alle onderwerpen zijn onder voorbehoud. Kijk voor alle programma's en onderwerpen in de gids voor vandaag.

Ster advertentie
Ster advertentie