Binnenland
EO

Eneco: Minder huishoudens aansluiten op het warmtenet

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Eneco: Minder huishoudens aansluiten op het warmtenet

Energiebedrijf Eneco stopt met de aanleg van een warmtenet in de Utrechtse wijk Overvecht. Volgens Eneco wordt het simpelweg te duur voor de bewoners, onder meer vanwege stijgende kosten voor de aanleg en onzekerheid over het terugverdienen van de investering. Volgens Ron Wit, directeur Warmte bij Eneco, is de overheid te ambitieus: "We moeten de doelstelling voor het aantal aansluitingen op het warmtenet naar beneden bijstellen", zegt hij in Geld of je Leven (EO).

De stap van Eneco staat niet op zichzelf. Onlangs trok Vattenfall zich terug uit een warmtenet-project in Amsterdam. En eerder bleek dat bewoners in Amsterdam en Rotterdam, die verplicht overgingen op warmtenetten, veel duurder uit waren dan toen ze nog een gasaansluiting hadden.

De betaalbaarheid van het warmtenet komt onder druk, onder meer vanwege de inflatie en stijgende bouwkosten. Daarnaast is er landelijke onzekerheid. Die kosten werden in Amsterdam en Rotterdam doorberekend aan de nieuwe klanten, die daardoor meer geld kwijt waren. Om dat te voorkomen trekt Eneco nu de stekker uit het project in Overvecht.

Veel geld betalen

Dat de prijs voor de aanleg van het warmtenet stijgt komt onder meer doordat de prijs van warmte gekoppeld is aan de gasprijs, waardoor consumenten alsnog veel geld betalen. Daarom kwam minister Jetten afgelopen maand met een spoedwet om de prijs voor warmte apart te berekenen. "Wij zijn daar heel erg voor. Maar op dit moment is er nog heel veel investeringsonzekerheid", zegt Wit.

De ambities zijn groot, want Nederland moet van het gas af en om dat te bereiken zou een derde van de huizen in Nederland in 2050 op een warmtenet aangesloten moeten zijn. "We moeten selectiever zijn in Nederland."

Stedelijke gebieden

Wit wil vooral inzetten op warmtenetten in stedelijke gebieden, met veel hoogbouw, omdat het daar meer oplevert dan alternatieven als een warmtepomp. Daarmee komt de ambitie van het kabinet om een derde van de huizen in 2050 aangesloten te hebben op het warmtenet wel in gevaar, zegt Wit. "Ik denk dat je dan lager uitkomt, op een vierde of een vijfde van de huizen. Maar dat doe je dan wel op plekken waar het echt de beste optie is en waar het betaalbaar is voor de consument."

Ster advertentie
Ster advertentie