appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Spraakmakers
STER Advertentie

Gezondheidsraad: HPV-vaccinatie rond 9 jaar én ook voor jongens

anp
woensdag 19 juni 2019 | NOS | redactie

De Gezondheidsraad wil dat de HPV-vaccinatie ook voor jongens wordt opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Meisjes en jongens zouden de vaccinatie tegen het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt rond hun negende jaar moeten krijgen.

Bovendien adviseert de Gezondheidsraad om een extra vaccinatieprogramma op te zetten voor mensen tot en met 26 jaar. 

Een infectie door het HPV-virus (humaan papillomavirus) kan niet alleen baarmoederhalskanker veroorzaken. HPV-infecties dragen ook bij aan het ontstaan van kanker aan de anus, penis, vagina, schaamlippen en de mond- en keelholte.

Jaarlijks krijgen ongeveer achthonderd vrouwen de diagnose baarmoederhalskanker, terwijl ieder jaar zo'n tweehonderd vrouwen aan de ziekte overlijden.

Lees meer op NOS.nl

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1