Binnenland
KRO-NCRV

‘Het talent van Matthijs van Nieuwkerk moet beloond worden, Frenkie de Jong krijgt ook 17 miljoen’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Het talent van Matthijs van Nieuwkerk moet beloond worden, Frenkie de Jong krijgt ook 17 miljoen’

De media-directeur van BNNVARA, Gert-Jan Hox, wil dat Matthijs van Nieuwkerk meer mag blijven verdienen dan de Balkenende-norm. In het AD pleit Hox voor een uitzondering voor Van Nieuwkerk. Het contract van Matthijs loopt volgend jaar af en dan moet hij terug naar het ministerssalaris. Hox is bang dat Van Nieuwkerk dan een commerciële zender vertrekt.

Journalistiek strateeg Klaske Tameling begrijpt dat het voor Hox een groot verlies zou zijn als Van Nieuwkerk naar een commerciele zender vertrekt. Maar ze zou die beslissing van de presentator ook begrijpen: "Voor iedere werknemer zou het lastig te verkroppen zijn dat je hetzelfde werk doet, nog steeds veel succes hebt, maar toch een deel van je salaris moet inleveren".

Miljoenen bij de BBC

Volgens Tameling is het werk ook inhoudelijk anders en is de overstap niet zo makkelijk. "Publiek en commercieel zijn niet inwisselbaar. De inhoudelijke context is anders." Volgens haar is Twan Huys een goed voorbeeld van een goede journalist die besloot iets nieuws te gaan doen, maar bij de commerciële omroep niet is geslaagd.

Mediadeskundige Paul Römer vindt, net als Hox, dat Van Nieuwkerk hetzelfde moet blijven verdienen. "Je moet uitzonderlijk talent uitzonderlijk belonen. Dat is in de hele maatschappij geaccepteerd. Bij de BBC en in Duitsland verdienen de presentatoren miljoenen. Waarom is in Nederland het ministersalaris de norm geworden?"

Frenkie de Jong

Römer vindt het belangrijk dat er op belangrijke posities de meest geschikte mensen zitten, en dat ze voor die verantwoordelijkheid ook beloond worden. "Als Frenkie de Jong straks 17 miljoen gaat verdienen vindt niemand dat heel vreemd."

Hij voegt toe: "Er is maar één Matthijs van Nieuwkerk in Nederland. Die heeft elke avond 1,5 miljoen Nederlanders die hij op een hele bijzondere manier informeert. Daar heeft die man zijn hele leven aan gewerkt om daar te komen. Die kun je van vandaag op morgen niet vervangen, net eens van dit jaar op volgend jaar".

Meer inhoud

Volgens Tameling komt de oproep van Hox op een precair moment omdat minister Arie Slob nu in Den Haag praat over het beleid van de publieke omroep. Als de minister besluit dat er simpelweg geen ruimte is moet Van Nieuwkerk zelf de afweging maken of hij blijft. Römer: "Dan krijgen wij de publieke omroep die wij verdienen".

Ook zou Tameling willen zien dat de discussie meer over inhoud gaat en minder over salarissen. "Kwaliteit en talentontwikkeling zijn óók een taak van de publieke omroep."

Het Mediaforum met Paul Römer en Klaske Tameling

Ster advertentie
Ster advertentie