appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Langs de Lijn En Omstreken
STER Advertentie

D66: 'Breng Rutte desnoods in stelling voor KLM, chefsache!'

ANP
vrijdag 15 februari 2019 | KRO-NCRV | Tom Veldhuijzen

Nederland moet premier Rutte in stelling brengen in de oplopende ruzie rond de positie van Pieter Elbers als topman van KLM. "Dit is chefsache", zegt D66-Kamerlid Jan Paternotte in het radioprogramma 1 op 1.

Programma item: D66: 'Breng Rutte desnoods in stelling, Chefsache!'

Minister Hoekstra moet eerst in gesprek met zijn Franse ambtgenoot, om de Nederlandse belangen te onderstrepen. "Bestuursvoorzitter Ben Smith van Air France-KLM gaat voortvarend te werk. En dat is goed, maar laat hem zich focussen op de Franse tak en niet op KLM, dat al heel goed loopt", vindt Paternotte. Als dat geen vruchten afwerpt, moet premier Rutte een rol krijgen en praten met Macron.

Paternotte vindt ook dat Frankrijk de aandelen (ongeveer 14 procent) in Air France-KLM moet verkopen. Nederland heeft geen aandelen in het moederconcern, wel 6 procent in KLM.

Populaire baas

"Elbers moet aanblijven", vindt Paternotte. "Hij heeft het op dit moment uitstekend gedaan. Driekwart van het personeel heeft een petitie ondertekend waarin ze hem steunen. Ik ken geen bedrijf waar een baas zo populair is."

Ministers Hoekstra en Van Nieuwenhuizen hebben een 'intensief' gesprek gehad met Ben Smith, de bestuursvoorzitter van Air France-KLM. Ze hebben hem op het hart gedrukt hoe belangrijk Schiphol en KLM zijn voor de Nederlandse economie, maar wilden verder weinig kwijt over het gesprek.

Zorgen

Het kabinet, en het personeel van KLM, maken zich zorgen over de toekomst onder Smith. Die zou af willen van Pieter Elbers, die de Nederlandse tak van het concern runt en wiens contract binnenkort afloopt. Het kabinet wil ook de positie van Schiphol als belangrijke luchthaven binnen het concern beschermen.

D66: ‘Breng Rutte in stelling voor KLM, chefsache!’

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1