appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Erik Noomen stopt met WhatsApp: 'Je hebt geen grip op je gegevens'

ANP
woensdag 21 september 2016 | RAD1 | Redactie Twitter

Nog een paar dagen voordat de nieuwe gebruikersvoorwaarden van WhatsApp ingaan. Erik Noomen, journalist en oud-hoofdredacteur van de Nieuwe Revu, gooit binnen een paar dagen de populaire chat-app van zijn telefoon af. Bestaat er een leven zonder WhatsApp? 

"Beste vrienden en kennissen, eind deze week verwijder ik om privacyoverwegingen WhatsApp van mijn telefoon vóór de nieuwe gebruiksvoorwaarden ingaan." Dat is de eerste zin die Erik Noomen gisterochtend naar al zijn contacten stuurde via de chatdienst. De journalist denkt dat hij niet de enige is die heeft besloten om de dienst te verwijderen op basis van de nieuwe gebruiksvoorwaarden. 

Erik Noomen vertelde over zijn keuze in Nog Steeds Wakker op NPO Radio 1: 

Nieuwe gebruikersvoorwaarden

Vanaf zaterdag 24 september veranderen de voorwaarden van WhatsApp. Hierin staat onder meer dat gebruikers straks kunnen praten met bedrijven, dat de dienst onderdeel is geworden van Facebook en dat er nieuwe functies in het systeem zitten, zoals end-to-end-encryptie, waardoor niemand - ook de chatdienst niet - kan meelezen met berichtjes. Wel gaan Facebook en WhatsApp meer gegevens uitwisselen. Zo kan Facebook straks zien welke gebruikers contact hebben met elkaar en ook wordt je 06-nummer gedeeld.

"Als al die informatie gedeeld wordt met Facebook, wordt de metadata ongekend goed. Het is niet voor niks dat het bedrijf 19 miljard dollar heeft betaald voor de chatdienst. Omgerekend betekent het dat het bedrijf 35 dollar voor elke WhatsApp-gebruiker heeft betaald en dat geld willen ze natuurlijk terugverdienen", zegt Noomen.

Zo kunnen gebruikers suggesties krijgen voor vrienden en krijgen zij advertenties te zien die gebaseerd zijn op de informatie die Facebook van WhatsApp krijgt. "Jouw koopgedrag wordt op deze manier beïnvloed. Je wordt als het ware een pion in hun advertentie-inkomsten." 

'Je wilt toch ook geen camera's in huis?'

"Veel mensen zullen zeggen: we proberen het even en zetten het data delen meteen uit." Hoe je dit uitzet, lees je hieronder. "Dan heb je het misschien wel uitgezet, maar grote kans dat het in een volgende versie automatisch weer aangezet wordt. Daar heb je geen enkele grip op. Ik zeg niet dat je niemand mag vertrouwen, maar Facebook vertrouwen... ik vind het niet de meest voor de hand liggende keuze." 

Goede vervangers voor WhatsApp zijn volgens Noomen Signal en Threema. Deze applicaties hebben privacy hoog in het vaandel staan. Daarnaast vertelt de journalist dat het verstandig is om een VPN, virtual private network, te hebben. "Met een VPN weet niet elke website wat je IP-adres is. Facebook weet anders precies wie en wat je bent. Zo word je voor hun één big databook waar advertenties op worden aangepast. Je wilt toch ook niet dat iemand een camera ophangt in je huis? Dat is in feite hetzelfde."

Zo voorkom je dat WhatsApp data deelt met Facebook

Om te voorkomen dat WhatsApp jouw data deelt met Facebook, moet je het uitzetten. Klik onder de button "Akkoord" op de optie meer lezen. Als je dit doet, krijg je een schuifje te zien. Zet deze uit als je je nummer niet wilt delen om zo informatie met Facebook uit te wisselen. Heb je per ongeluk op "Akkoord" gedrukt, maar wil je het terugdraaien? Ga dan in de instellingen van WhatsApp naar "Account" en klik op de tijdelijke optie "Deel mijn informatie". Doe dit wel binnen 30 dagen na het accepteren van de voorwaarden, dan blijft je data uit handen van Facebook. Alleen je telefoonnummer wordt nog wel gedeeld. De nieuwe gebruikersvoorwaarden gelden vanaf 24 september. 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1