Binnenland

Vluchtelingen komen sneller aan het werk door nieuwe aanpak

foto: Nieuwsuurfoto: Nieuwsuur
  1. Nieuwschevron right
  2. Vluchtelingen komen sneller aan het werk door nieuwe aanpak

[NOS] Vluchtelingen moeten snel aan werk of een opleiding geholpen worden. Op die manier komen ze minder snel langdurig in de bijstand. Dat blijkt uit de resultaten van een nieuwe aanpak van de gemeente Amsterdam. Sinds juli worden er ruim driehonderd vluchtelingen op deze manier gecoacht. De helft hiervan heeft inmiddels al een baan of opleiding.

Wethouder Arjan Vliegenthart vertelt over de aanpak op NPO Radio 1:

Het grote verschil met hoe de gemeente het eerder aanpakte, is dat iedereen die de stad binnenkomt en er langer blijft, direct begeleid wordt richting school of werk, zegt wethouder Arjan Vliegenthart.

Eerder aanpakken

"We zijn er vroeger bij. We hebben geleerd van onze aanpak van jeugdwerkloosheid. Als je jongeren actief bij de hand neemt en ze begeleidt naar school en werk, kun je daar heel mooie resultaten boeken."

Die aanpak heeft de gemeente dus uitgebreid naar vluchtelingen. "Vaak ook jonge mensen, die we ook bij de hand nemen richting school of richting werk. Want onderzoek laat zien dat als vluchtelingen een tijdje aan de kant staan, het veel moeilijker wordt hen richting werk te begeleiden. Dus je moet er vroeg bij zijn."

Ster advertentie
Ster advertentie