Binnenland
KRO-NCRV

Remkes: 'Antidemocratische en anti-rechtsstatelijke krachten in partijen Tweede Kamer'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Remkes: 'Antidemocratische en anti-rechtsstatelijke krachten in partijen Tweede Kamer'

Er zijn antidemocratische en anti-rechtsstatelijke krachten te vinden in partijen die ook in de Tweede Kamer zitten. Dat zegt voorzitter van de parlementaire staatscommissie Johan Remkes in het programma 1 op 1 op NPO Radio 1. 'Wij baseren ons daarbij op AIVD-rapporten.'

'Ook van binnenuit zijn er aanwijzingen voor antidemocratische en anti-rechtsstatelijke krachten in ons politieke systeem', staat in het rapport Lage Drempels, Hoge Dijken van de commissie-Remkes. Op de vraag van presentator Sven Kockelmann "of er binnen de huidige politieke partijen sprake is van antidemocratische en anti-rechtsstatelijke krachten", antwoordt Remkes "Ook". Op de vraag: "Binnen de huidige politieke partijen vertegenwoordigd in de Tweede Kamer?" "Ook die zijn in sommige politieke partijen te vinden. En daarbij baseren wij ons op AIVD-rapporten", antwoordt Remkes.

Johan Remkes was zelf tijdens Kabinet Balkenende I minister van Binnenlandse Zaken en daarmee verantwoordelijk voor de AIVD. Vindt hij dat de huidige minister openheid van zaken moet geven? "Sommige dingen kunnen wel openbaar zijn, andere dingen niet." Op de vraag of sommige politieke partijen in de gaten gehouden worden, antwoordt Remkes: "In algemene zin worden politieke ontwikkelingen in de gaten gehouden, met name extremistische ontwikkelingen."
Remkes wilde niet zeggen om welke politieke partijen het gaat. "Dan kom ik in de verkeerde wedstrijd terecht, maar het gaat zeker een rol spelen in het debat in de Tweede Kamer."
Ster advertentie
Ster advertentie