appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Stemming Lagerhuis over brexit-akkoord uitgesteld, wat nu?

AFP
dinsdag 11 december 2018 | NOS | Redactie

Nu de Britse premier May de stemming in het Lagerhuis die voor morgenavond gepland stond voor onbepaalde tijd heeft uitgesteld, is het de vraag hoe het verder gaat met het scheidingsakkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie.

May maakte het nieuws over het uitstel bekend in het Lagerhuis, waar het besluit met hoongelach werd ontvangen. "Ze werd aan alle kanten aangevallen", zegt correspondent Suse van Kleef in het NOS Radio 1 Journaal op NPO Radio 1. "Een aantal Labour-politici en andere kleinere oppositiepartijen riepen op tot een motie van wantrouwen. Een parlementslid van het Schotse SNP wil een tweede referendum."

De premier probeerde de parlementariërs opnieuw ervan te overtuigen dat het akkoord met de EU "de best onderhandelbare deal is" en dat het afwijzen ervan de kansen op een scheiding zonder akkoord vergroot. Volgens Van Kleef maakte May eerder gebruik van die tactiek. "Ze zegt eigenlijk: als je niet voor mijn deal stemt, dan komt er helemaal geen brexit-akkoord."

May wil nu opnieuw met Europese leiders om de tafel om het te hebben over de grens tussen Ierland en Noord-Ierland. Als eerste praat ze morgenochtend in Den Haag met premier Rutte. Bij de gesprekken zal het vooral gaan om de zogenoemde backstop: een verzekeringspolis die inhoudt dat de Britten deel blijven uitmaken van de douane-unie van de EU, zolang er geen technische oplossingen zijn gevonden die de grens tussen Ierland en Noord-Ierland 'zacht' kunnen houden.

Politiek verslaggever Lars Geert en correspondenten Sander van Hoorn leggen uit welke gevolgen het uitstel heeft voor Brussel en Den Haag. 

De Brexit in Brussel, Den Haag en Londen

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1