Binnenland
NOS

'Nederland is wereldkampioen in verkeerslichten'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Nederland is wereldkampioen in verkeerslichten'

Hij werkte op gas, moest bediend worden door een politieagent en verkeersdeelnemers moesten er even aan wennen. Precies 150 jaar geleden werd in Londen het eerste verkeerslicht in gebruik genomen. En sindsdien is een hoop veranderd. "Tegenwoordig zijn de meeste verkeerslichten tot op de milliseconde nauwkeurig afgesteld", zegt verkeersregeltechnicus Eric Greweldinger.

'Stoplicht' is een woord dat Greweldinger het liefst niet hoort, vertelt hij in NOS Met het Oog op Morgen. "We zien het juist als onze taak om mensen zo min mogelijk te laten stoppen. Want aan stilstaan hebben ze een hekel."

Groot-Brittanniƫ heeft het allereerste stoplicht ter wereld op zijn naam staan. De titel voor het allereerste elektronische verkeerslicht gaat naar de Verenigde Staten. Nederland was dus niet haantje de voorste. Toch doet Nederland het niet slecht, vindt Greweldinger. "Nederland is wereldkampioen verkeerslichten. We hebben naar bijna alle aspecten die bij verkeerslichten komen kijken onderzoek gedaan."

Hij neemt als regeltechnicus al jarenlang verkeerssituaties onder de loep om verkeerslichten zo goed mogelijk in te delen. "We hebben een keer een brief gekregen waarin iemand ons bedankte omdat we van een stoplicht een verkeerslicht hadden gemaakt. Daar doe je het voor."

Toch is dat niet zijn enige drijfveer. Zijn streven? Nooit meer een verkeersdode. "Dit jaar zijn het er iets meer dan honderd. Daar word ik echt door geraakt."

Ster advertentie
Ster advertentie