Binnenland
BNNVARA

Jonge mannen grijpen vaak niet in bij seksuele straatintimidatie

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Jonge mannen grijpen vaak niet in bij seksuele straatintimidatie

Nieuwe cijfers tonen aan dat een groot deel van jonge mannen de ernst van seksuele straatintimidatie niet inziet, meldt ontwikkelingsorganisatie Plan International. De organisatie deed onderzoek bij jongens tussen de 16 en 25 jaar. Directeur Garance Reus-Deelder zegt in De Nieuws BV: "Mannen moeten bondgenoot worden." De Rotterdamse wethouder Vincent Karremans beaamt dat: "Het beperkt vrouwen heel erg in hun vrijheid."

Jonge mannen zien ernst van seksuele straatintimidatie niet in: 'Ze denken dat het een compliment is'

"Een deel van die gedragingen op straat zoals nastaren en opmerkingen worden door mannen gezien als niet zo erg", legt Reus-Deelder uit. "Er zijn zelfs mannen die denken dat het een compliment is." Uit eerder onderzoek van Plan International in 2022 werd duidelijk dat 83% van Nederlandse meisjes ongewenst seksueel gedrag had ervaren in de openbare ruimte. "Jongens weten niet wat ze moeten doen in zulke situaties, zijn bang voor negatieve reacties van vrienden of onderschatten de impact van dit gedrag."

Terwijl de impact groot is, blijkt uit het onderzoek. Vrouwen passen hun leven aan om niet geconfronteerd te worden met seksuele intimidatie. "We hebben vrouwen gehoord die niet meer uit willen gaan, niet meer naar school willen of in een paar gevallen zelfs niet solliciteren op een baan omdat ze anders 's avonds alleen over straat moeten." Volgens wethouder Karremans is dit een weerspiegeling van de situatie in Rotterdam. "Ik sprak meiden die tijdens de bloedhete zomerdagen toch een lange jas aan doen omdat ze anders worden nagefloten."

Daders

De Rotterdamse wethouder zet zich al jaren in om straatintimidatie tegen te gaan. "In het begin, jaren geleden, richtten we ons er heel erg op om meisjes weerbaarder te maken. Dat is natuurlijk niet de oplossing van dit probleem. Uiteindelijk komt het gedrag van mannen en dat moeten we aanpakken. Ook willen we omstanders handvaten geven, want er zijn heel veel manieren hoe je iemand kan helpen in zo'n situatie zonder dat je per sé tegen een agressief persoon hoeft op te staan."

Meldingen

Plan International brengt het probleem in kaart aan de hand van meldingen van meisjes en vrouwen die intimidatie hebben meegemaakt. "Bij ons wereldwijde programma 'Safer City' kunnen vrouwen in verschillende landen melding doen. Naast informatie waar het zich afspeelde en wat er gebeurde willen we ook graag weten hoe ze zich voelden. Hierdoor kunnen we duidelijk maken wat het met een vrouw doet. Aangezien mannen de impact vaak onderschatten."

Deze cijfers van Plan International en de cijfers vanuit gemeente Rotterdam geven wethouder Karremans inzicht over waar in de stad seksuele intimidatie veel voorkomt. Op deze plekken zal meer undercover handhaving ingezet worden. "We zijn nu volop bezig om boa's te trainen, omdat het proces-verbaal nogal precies komt. Het wetsartikel waarmee we daders kunnen straffen is namelijk nog nieuw."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie