Binnenland
BNNVARA

Rob Jetten: 'Het wordt überhaupt een opgave om het Parijs-akkoord ook uit te voeren'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rob Jetten: 'Het wordt überhaupt een opgave om het Parijs-akkoord ook uit te voeren'

We kunnen er niet om heen, het weer wordt extremer door opwarming van de aarde. Na het Parijs-akkoord in 2015 begint deze week in Katowice in Polen de VN-top waar bijna 200 landen samen komen. In De Nieuws BV vertellen Fractievoorzitter van D66 Rob Jetten, Maarten Labots, voorzitter van De Jonge Klimaatbeweging en VN Jongerenvertegenwoordiger in duurzame ontwikkeling Eefke van der Wouw hoe we klimaatverandering kunnen stoppen.

Het belangrijkste doel is, voorkomen dat temperatuur 1,5 graad stijgt. Maar dat hebben we drie jaar geleden toch al afgesproken, zullen velen denken. Eefke van der Wouw is op dit moment al in Katowice aanwezig en hoorde een mooie metafoor: ''We hebben in Parijs een Ikea-kast gekocht en als je die mee naar huis neemt heb je een los pakket. Wat we in Katowice gaan doen is die kast in elkaar zetten zodat er iets stevigs staat waarop we kunnen bouwen.''

De ambities moeten omhoog

Volgens Maarten Labots moeten de ambities omhoog, hij vindt dat er op dit moment nog te weinig gebeurd en landen te weinig doen. Verder zijn er nog losse eindjes die in Parijs niet besproken zijn en moet er gekeken worden naar lucht- en scheepvaart. Afgelopen jaar, vertelt Rob Jetten, zijn er al voorzichtige stappen gezet om ook de lucht- en scheepvaart te verduurzamen. Maar het loop nog wel achter op de andere sectoren.

Een opgave

''Ik moet eerlijk zeggen, het wordt überhaupt een opgave om het Parijs-akkoord ook uit te voeren. We gaan deze week de klimaatwet behandelen en hopelijk binnenkort ook een klimaatakkoord. Maar dan zijn we er nog lang niet'', vertelt Jetten. Op dit moment staat op de planning dat Nederland zelf een klimaatakkoord moet hebben voor 21 december. Jetten denkt dat we als Nederland dichtbij een klimaatakkoord zijn en daarmee zijn we één van de eerste landen die invulling geeft aan het Parijs-akkoord.

Een klimaat-akkoord levert ook mooie dingen op volgens Jetten: ''Als ze bijvoorbeeld alle huizen in Nederland isoleren, zodat we minder gas hoeven te verstoken, dan is dat niet alleen goed voor het klimaat maar heb je ook een comfortabeler huis.'' De kosten lopen echter hoog op, tot zo'n 4 miljard euro per jaar. Labots hoort dit argument vaker, maar geeft aan dat hoe langer we wachten, des te hoger de kosten.

Jongeren worden gehoord

Van der Wouw heeft het gevoel dat de mening van jongeren zeker wordt gehoord. ''We zijn met een grote groep jongeren van over de hele wereld en samen staan we sterker. We mogen in gesprek met mensen en ik heb denk ik al zes keer voorbij horen komen in speeches 'ik doe dit ook voor mijn kinderen, want ik realiseer me dat zij hier oud mee worden'. Ik hoop dat ze het menen.''

Klimaattop in Katowice: 'Als je nú geen actie onderneemt wordt het alleen maar duurder'

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie