appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Dreiging John van den Heuvel RTL Boulevard: 'Mexicaanse toestanden in Nederland'

ANP
dinsdag 20 november 2018 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers

Misdaadverslaggever John van den Heuvel schuift door eventuele bedreigingen, voorlopig niet aan bij RTL Boulevard. Volgens Parool-hoofdredacteur Ronald Ockhuysen hebben criminelen vrij spel in Nederland. "Vroeger noemden we dit Mexicaanse toestanden. Dat dit in Nederland gebeurt is beschamend", zegt hij in Spraakmakers

Het Mediaforum met Ronald Ockhuysen en Roos Schlikker

De Amsterdamse driehoek van burgemeester Femke Halsema, hoofdofficier van justitie Nicole Zandee en politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg vindt het niet langer verantwoord voor Van den Heuvel om de live-uitzendingen aan het Leidseplein bij te wonen. Ze vinden de dreiging van een aanslag op hem te groot. De Telegraaf-journalist wordt al bijna een jaar beveiligd door de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging omdat hij bedreigd wordt door criminelen (DKDB). 

Complex

Een nederlaag voor de journalistiek, vindt Parool-hoofdredacteur Ronald Ockhuysen. "Als je journalisten beperkt in hun werk, zeker in ons land, dan is dat verschrikkelijk." Dat Van den Heuvel dan maar meer beveiliging moet krijgen, vindt Ockhuysen een te simpele gedachte. "De driehoek en veiligheidsdiensten zijn topmensen in hun vak. Als zij zeggen dat het niet veilig is, is het niet een kwestie van een paar mannetjes erbij. Dan ligt dat veel complexer. Die afweging is niet licht gemaakt."

Schatrijk land

Volgens de Parool-hoofdredacteur, die meemaakte dat zijn collega en misdaadjournalist Paul Vugts moest onderduiken, is de misdaad in Nederland verergerd. "Criminelen hebben teveel ruimte gekregen. Ze bedreigen journalisten, maar ook de burgemeester van Haarlem kan niet meer over straat." Optreden is daarom belangrijk, meent Ockhuysen. "Pak al die criminelen aan. We zijn een schatrijk land en laten we dit uitkammen."

John gaat door, dat vind ik het belangrijkste

Ondanks dat Van der Heuvel voorlopig niet aanschuift bij RTL Boulevard, was hij in de uitzending van maandag wel op beeld te zien. Via een live-uitzending vanuit de beveiligde studio van De Telegraaf liet de misdaadjournalist van zich horen. "John gaat door. Dat vind ik het allerbelangrijkste", zegt Ockhuysen. "Dat zijn stem niet stilvalt, maar dat hij overal te horen en te lezen is."

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1