appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Stax&Toine
STER Advertentie

Kunnen bomen elkaar een handje helpen?

Stock
maandag 12 november 2018 | AVROTROS | Redactie EenVandaag Twitter

Worden kleine bomen geholpen door hun 'ouders'? Volgens de Duitse boswachter Peter Wohlleben wel. Hij vertelde dat de wortels van verschillende bomen met elkaar in verbinding staan. 'De oudere boom stuurt de jonkies voedingsstoffen.' Klopt dat inderdaad? Martijn Rosdorff checkt het in Feit of Fictie voor Radio EenVandaag.

"Boomwortels kunnen onderling vergroeien", zegt Jelle Hiemstra. Hiemstra is als Senior Onderzoeker Bomen en Stedelijk Groen verbonden aan de Universiteit van Wageningen. "Op die manier kunnen ook voedingsstoffen en water van de ene boom via het wortelstelsel ook ten goede komen aan de boom die ernaast staat."

Feit of Fictie: delen bomen hun voedingsstoffen met elkaar?

'Bomen helpen elkaar'

Ook boomspecialist Jozé ’t Hoen zegt dat bomen voedingsstoffen met elkaar kunnen uitwisselen. "Die communicatie gaat vooral door schimmeldraden. Er is weinig direct wortel tot wortelcontact tussen de verschillende bomen, maar vooral de schimmels hebben contact tussen de bomen door."

Volgens Daan Bleichrodt, projectleider van Tiny Forest, kan je op twee manieren naar de stelling kijken. Bomen zouden met elkaar kunnen concurreren, en dus voedingsstoffen afpakken, of juist met elkaar samenwerken. "Wat ik merk is dat de meer traditionele bosbouwers van Nederland wat meer in een concurrentiegedachte leven. Terwijl ik zelf zie dat er meer achter samenwerkingsgedachte zit. Ook het wetenschappelijk bewijs komt er nu steeds meer. Omdat we het schimmelnetwerk steeds beter gaan begrijpen kunnen we zien dat bomen voedingsstoffen uitwisselen en elkaar helpen."

Schimmels

Boomspecialist Jozé ’t Hoen bevestigt dat we nog weinig weten over hoe dit proces in zijn werk gaat. "Er is dan nog niet veel bekend van wat de leidende kracht erachter is. De vraag is of de boom dit zelf actief stuurt of dat het de schimmels zijn die een deel van het stuurproces uitvoeren."

Ondanks dat we niet helemaal weten hoe het werkt, kunnen we de stelling van Peter Wohlleben toch bevestigen. De uitspraak is een feit: er vindt inderdaad een onderlinge voedseluitwisseling plaats tussen bomen, waaronder van de oudere naar de jongere boom. 

Radio EenVandaag

Radio EenVandaag is elke werkdag tussen 14 en 16 uur te beluisteren op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nlFacebook of op Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1