Binnenland
HUMANVPRO

Tientallen Vietnamese minderjarigen verdwenen uit opvang

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Tientallen Vietnamese minderjarigen verdwenen uit opvang

Tientallen Vietnamese migranten, die als minderjarige geregistreerd stonden, zijn de afgelopen jaren weggelopen uit beschermde opvanglocaties. Er lijkt gestructureerde mensenhandel achter te zitten, blijkt uit opgevraagde stukken door Argos en NOS.

Tussen 2013 en dit voorjaar verdwenen volgens het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) zeker 60 Vietnamese minderjarigen "met onbekende bestemming". Dat betekent dat ze na 14 dagen nog vermist zijn, en kunnen worden uitgeschreven. In de COA-documenten wordt onder meer gesproken over de Vietnamezen die "altijd verdwijnen".

Vaak willen de migranten naar Engeland om daar geld te verdienen. Maar in de stukken wordt ook de verwachting uitgesproken dat een groot gedeelte van de Vietnamezen die met onbekende bestemming vertrekt, in de illegaliteit in Nederland terecht komt.

In totaal verdwenen er vorig jaar 360 minderjarigen van allerlei nationaliteiten met onbekende bestemming uit opvanglocaties. De relatief grote groep Vietnamezen viel op in de interne documenten. En er zijn sterke zorgen over, omdat er vaak mensenhandel wordt vermoedt.

Ster advertentie
Ster advertentie