Binnenland
KRO-NCRV

Buitenhof blijft achter uitzending vaccinatie staan

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Buitenhof blijft achter uitzending vaccinatie staan

Carel Kuyl, eindredacteur Buitenhof, is het niet eens met de kritiek van minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid op de tv-uitzending van afgelopen zondag. Kuyl zegt in Spraakmakers: "Dat er iets aan de hand is, is echt zonneklaar. De vaccinatiegraad is inmiddels gedaald naar 92%. Een groeiende groep deelt de zorg van critici van vaccinaties. De discussie over inenten wordt niet alleen gevoerd op basis van wetenschappelijke feiten maar ook op emoties."

In het tv-programma Buitenhof kwamen voor- en tegenstanders van vaccineren aan het woord. Dat viel niet goed bij minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. "Waarom keer op keer een podium voor bangmakende antivax-verhalen? Medische wetenschap is niet ook maar een mening. Antivax-verhalen zijn niet onschuldig", twitterde hij.

Overlijden

Met name de bewering van Anne-Marie van Raaij van de Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken dat sommige kinderen zelfs aan de gevolgen van vaccinaties overlijden, stuitte op een storm van kritiek op Twitter. Kuyl bestrijdt dat de homeopaat in Buitenhof te weinig weerwoord heeft gekregen. "De presentator Diana Matroos is geen arts. Dus als je een theorie of emotie wil weerspreken, kan je dat beter laten doen door iemand die er voor heeft doorgeleerd. Daarom zat ook Mascha Kamphuis, voorzitter AJN Jeugdartsen aan tafel."

Bizar

Ook forumleden Marc Josten (hoofdredacteur Omroep Human) en Nikki Sterkenburg (Elsevier Weekblad) hebben flinke kritiek op de redactie van Buitenhof. Sterkenburg: "Je bent er om duidelijke feiten te brengen. Ik vind echt dat Buitenhof haar journalistieke taak heeft laten liggen." Josten vraag zich af of je critici van vaccinatie wel zo’n groot podium moet bieden. "Je kunt ze niet doodzwijgen. Maar om ze echt een plek te geven waardoor de kijker denkt dat ze de helft van Nederland vertegenwoordigen, vind ik echt bizar."

Begrip

Toch geeft de eindredacteur ook toe dat de uitzending niet helemaal geslaagd was. Kuyl: "Ik snap de kritiek best. Ik geef onmiddellijk toe dat het iets anders uitpakte dan ik had gewild. Ik had gehoopt op iets meer begrip, dat je iets meer snapt waar de emoties van de tegenstanders van vaccinaties vandaan komen."

NPO Focus

Een kleine, maar groeiende groep mensen in binnen- en buitenland meent dat vaccinaties schadelijker zijn voor kinderen dan de ziektes waartegen ze beschermen. NPO Focus neemt de meest gehoorde bezwaren tegen vaccinaties onder de loep.

Ster advertentie
Ster advertentie