appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Toeristenstroom blijft toenemen, nieuwe aanpak is nodig

ANP
woensdag 10 oktober 2018 | NOS | redactie

Nederland is populair bij toeristen. Zo populair zelfs dat er in 2030 weleens zo'n 29 miljoen buitenlandse toeristen per jaar naar ons land kunnen komen. Nu zijn dat er nog maar 18 miljoen. Om al het toerisme in goede banen te leiden is er wel een nieuwe aanpak nodig vinden experts. 

'Nederland moet focus verleggen van kwantiteit naar kwaliteit'

Het overgrote deel van de toeristen die naar Nederland komen zijn afkomstig uit België of Duitsland. Uit die buurlanden komt de helft van het totale aantal buitenlandse toeristen. Vooral hoofdstad Amsterdam is is populair. Daar gaan zo'n zes miljoen toeristen per jaar naartoe, ruim tien keer meer dan bijvoorbeeld Rotterdam.

Om Amsterdam niet nog drukker te maken is er in Nederland een nieuwe aanpak nodig, zegt Jos Vranken van het Nederlands bureau voor Toerisme en Congressen in het Radio 1 Journaal. "We moeten met z'n allen een beweging maken van kwantiteit naar kwaliteit. Als meer plekken zich ontwikkelen tot aantrekkelijke bestemming kunnen we ook daar toeristen kwijt." 

Rotterdam

Een goed voorbeeld van de verspreiding van toeristen is de toegenomen populariteit van Rotterdam bij buitenlandse toeristen. "Die stad heeft jaren ingezet op architectuur en steeds meer mensen weten Rotterdam als toeristische bestemming te vinden", zegt Vranken. Onderzoeker Ko Koens van de Breda University for Applied Sciences  ziet ook buiten de Randstad veel opties. "Toerisme is verhalen vertellen en daarvan hebben we er genoeg in Nederland. Zo is er in Brabant een hele stedenrij waar nu vooral dagjesmensen komen. Daar kun je inzetten op overnachtingstoerisme". Ook in een stad als Leeuwarden ziet Koens veel potentie. 

Internationaal gezien is Nederland niet het enige land dat worstelt met het aantal toeristen. "Berlijn heeft hier ook problemen mee. Vooral in de nieuw ontdekte delen zoals Kreuzberg en Neukölln. In de traditionele toeristengebieden gaat het daar wel redelijk."

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1