Binnenland
AVROTROS

Dit is waarom start-ups geleid door vrouwen minder geld krijgen

foto: PIXABAYfoto: PIXABAY
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit is waarom start-ups geleid door vrouwen minder geld krijgen

Jonge bedrijven, start-ups genaamd, met een vrouw aan het hoofd hebben het moeilijk. Niet omdat vrouwelijke directeuren onhebbelijke feeksen zijn, maar omdat het erg lastig is om het benodigde startkapitaal aan te trekken. Dat blijkt uit onderzoek waar het Financieel Dagblad over schreef.

Het is de eerste keer dat er inzicht wordt gegeven in de man/vrouw-verhoudingen bij de bedrijven waar Nederlandse durfkapitalisten in investeren. Er is onderzoek gedaan bij zo’n veertig investeerders in nieuwe technologische bedrijven. Slechts 1,6 procent van de start-ups die succesvol waren in het aantrekken van startkapitaal werd geleid door een vrouw.

Dikke witte man

Het is voor dr Kelder ook reden om te twijfelen aan het ondernemerschap van vrouwen. Vandaar de ongestelde vraag van deze week: zijn vrouwen slechter in ondernemen en trekken ze daardoor geen geld aan? Hij vraagt het aan Janneke Niessen, topondernemer in de tech-sector en investeerder. Zij deed onderzoek samen met dr. Eva de Mol van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Quote

Mannen zeggen: meisje, we gaan jou geen geld geven

"Nee, vrouwen zijn geen slechtere ondernemers dan mannen", antwoordt Niessen. "Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat vooroordelen en stereotypen invloed hebben op het investeringsgedrag van durfkapitalisten." Dat betekent dus dat ze het liefst investeren in iets dat dicht bij henzelf staat.

"Het zijn dus rijke dikke witte mannen met geld die dan zeggen: dat meisje gaan we echt geen centjes geven. Komt het daar grof gezegd op neer?", wil dr Kelder weten. "Ja, soms komt het daar inderdaad op neer. Vrouwen worden ook anders beoordeeld dan mannen", zegt Niessen.

Internationaal slecht

Het speelt mee dat er bij de durfkapitalisten die jonge bedrijfjes financieren heel weinig vrouwen aan de top zitten. "In Nederland is maar 5,6 procent van de partners een vrouw, en dat zijn de beslissers. En 87 procent van de investeerders heeft geen enkele vrouw in het partnerteam", licht Niessen toe.

Daarmee doet Nederland het beduidend slechter dan andere landen, zoals Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. "Daar is er veel beter strategisch beleid op diversiteit", zegt Niessen.

Zijn vrouwen slechte ondernemers?

Ster advertentie
Ster advertentie