Binnenland
AVROTROS

Het gevaar van plastic: 'Je hormoonsysteem in de war'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het gevaar van plastic: 'Je hormoonsysteem in de war'

Er wordt steeds meer bekend over hoe schadelijk hormoonverstorende stoffen zijn. Toch worden deze nog op grote schaal gebruikt voor het maken van producten waarmee we dagelijks in contact komen. Gezondheidsorganistatie WEMOS, stichting Tegengif en de Plastic Soup Foundation willen met een petitie de Tweede Kamer op de gevaren wijzen. Annelies den Boer van Stichting Tegengif: "De stoffen kunnen je hormoonsysteem in de war schoppen. Op het moment dat dat gebeurt, loopt je lichamelijke ontwikkeling in gevaar."

In 2012 gaf de WHO (World Health Organization) een waarschuwing: ze noemden hormoonverstorende stoffen een mondiale bedreiging voor de gezondheid. "Kinderen die zich nog in de baarmoeder bevinden en die worden blootgesteld aan de hormoonverstorende stoffen lopen het meeste risico. Er is een kans dat de hersenen zich niet goed ontwikkelen", vertelt Den Boer.He

'Regelgeving loopt achter op realiteit'

Als de schadelijke werking bekend is, hoe kan het dan nog in de schappen liggen? Den Boer: "Wat we zien is dat de regelgeving elke keer achterloopt op de realiteit. Langzaam maar zeker worden er steeds meer stoffen verboden door de EU, maar elke keer komen er weer nieuwe weekmakers op de markt." Economische belangen spelen ook mee. "Daarnaast wacht Nederland telkens op Europa, terwijl veel landen om ons heen zeggen: wij gaan zelf maatregelen nemen. Zo loopt bijvoorbeeld Denemarken enorm voorop wat betreft eigen beleid tegen hormoonverstorende stoffen."

Verbieden gaat niet zomaar, want er is een alternatief nodig. Daarom wil Den Boer met het Nationale Plan de aandacht voor het onderwerp aanwakkeren. "Wat we willen bereiken is dat het hoger op de agenda komt te staan en dat meer partijen het serieus gaan nemen. Zo kan er ook meer geld komen om onderzoek te doen naar veilige alternatieven."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie