appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: De Taalstaat
STER Advertentie

Handel met China verademing voor Afrikaanse elite: 'Geen opgeheven vingertjes'

EPA
maandag 3 september 2018 | NOS | Sid van der Linden

Spoorlijnen, plantages en andere gigantische investeringsprojecten. Economisch gezien is China al jaren niet meer weg te denken uit Afrika. Vandaag begint in Beijing een grote conferentie over de economische samenwerking tussen China en Afrika. Wat hebben het continent en China aan elkaar?

Wat hebben China en Afrika aan elkaar?

Jan Abbink verwacht dat er in Beijing mooie retoriek en veelbelovende plannen te horen zullen zijn. "Wij zijn ook een ontwikkelingsland geweest, zegt China tegen Afrikaanse landen. Wij kunnen jullie het beste voorbeeld geven. Dat is een interessante retoriek waar het Westen geen antwoord op heeft", vertelt Abbink in NOS Met het Oog op Morgen.

Op de conferentie worden de strategische belangen besproken die China denkt te delen met Afrika. Abbink, verbonden aan het Afrika Studie Centrum, denkt dat die belangen worden omgezet in nieuwe financiƫle plannen. "Er zijn enorme ambities op het gebied van strategische zaken. Maar ook om militaire- of veiligheidssamenwerkingen op te zetten."

Expansie

De relaties tussen Afrika en China gaan al terug naar de zevende eeuw. Toen China op zeer kleine schaal handel dreef met de Afrikaanse oostkust. Dieren uit Afrika werden bijvoorbeeld als gift naar het Chinese hof gebracht. Tegenwoordig is er een enorme expansie van China in Afrika.

"China richt zich op landen waar het meeste te halen is. Waar olie en gas is. Ze importeren het meeste uit Angola, Sudan, DR Congo en Zuid-Afrika. En de export gaat naar Egypte, Djibouti, Ethiopiƫ, Algerije, Nigeria en Kenia."

Mensenrechten

Momenteel profiteert China het meeste van die handel, maar de investeringsgolf in bijvoorbeeld infrastructuur heeft op de lange termijn ook voordelen voor Afrika, verwacht Abbink.

En over mensenrechten zal met geen woord worden gesproken op de conferentie. "Dat is natuurlijk een verademing voor de Afrikaanse elites. Dat ze niet het opgeheven vingertje van het Westen over zich heen krijgen."

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1