Binnenland
NOS

Tom Hofland: 'Harry Potter heeft mij aan het schrijven gezet'

foto: Uitgeverij De Harmoniefoto: Uitgeverij De Harmonie
  1. Nieuwschevron right
  2. Tom Hofland: 'Harry Potter heeft mij aan het schrijven gezet'

Termen als Smekkies in alle smaken, Zwerkbal en Snullen zijn inmiddels ingeburgerd in de Nederlandse taal. Het is vandaag precies 20 jaar geleden dat Nederlandse versie van Harry Potter en de Steen der Wijzen op Nederlandse nachtkastjes verscheen. Schrijver Tom Hofland, die is uitgeroepen tot literair talent van 2018, vertelt wat het boek voor hem betekent.

Hij moet een jaar of zeven/acht zijn geweest toen hij de Harry Potter-boeken voor het eerst open sloeg. "Ik las eigenlijk nooit, maar ik kan me nog goed herinneren dat De Steen der Wijzen opeens op magische wijze in alle kinderkamers in Nederland verscheen", vertelt hij in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen.

Tom Hofland over Harry Potter

Bijna niet gepubliceerd

Uit het boek zou een magisch imperium ontstaan vol vliegende bezemstelen, pratende hoeden en fabeldieren. Toch waren de avonturen van Harry Potter bijna niet gepubliceerd. Schrijfster J.K. Rowling stuurde twee jaar lang haar boek naar allerlei uitgevers. Niemand wilde er aan beginnen. Uiteindelijk ging Bloomsbury overstag, maar wel met een kleine oplage van vijfhonderd exemplaren. Ze waren ervan overtuigd dat er niet meer boeken verkocht zouden worden.

Al gauw moest de uitgever tienduizenden stuks bijdrukken en ruim een jaar later lag daar dan de Nederlandse versie in de etalages. Hofland liet zijn moeder het boek voorlezen toen hij ziek was. Hij was meteen verkocht. "Ik weet niet of het de koorts was of de kwaliteit van het boek, maar het verhaal en die magische wereld kwamen zo levendig op mij over. Opeens zag ik in dat je niet alleen via film, maar ook via boeken zo'n wereld in kon duiden."

Hofland: "Je kan zeggen dat Harry Potter mij aan het schrijven heeft gezet." Hofland was voor die tijd vooral gericht op films. Zijn eerste verhaal? "In groep zeven schreef ik een verhaaltje dat 'Timmy Joker en het Magische Zwembad' heette. Eigenlijk was dat gewoon een rip-off."

Ster advertentie
Ster advertentie