Binnenland
NOS

'Minister, laat dit historische watervliegtuig niet naar het buitenland gaan'

foto: Heemschut / John Redekerfoto: Heemschut / John Redeker
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Minister, laat dit historische watervliegtuig niet naar het buitenland gaan'

De Catalina, een historisch watervliegtuig, wordt verkocht aan een buitenlands museum. Tot onvrede van Erfgoedvereniging Heemschut, dat minister Van Engelshoven van Cultuur oproept het erfgoed te behouden.

"Het is een iconisch vliegtuig in onze militaire geschiedenis", legt Christian Pfeiffer van Erfgoedvereniging Heemschut trots uit in het NOS Radio 1 Journaal. "Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden zo'n tachtig exemplaren ingezet in Nederlands-Indië."

Op dit moment is er nog maar één exemplaar in Nederland aanwezig. "Volgens kenners is het een van de oudste, maar ook een van de mooiste", aldus Pfeiffer, die ervan droomt nog eens in het watervliegtuig te mogen vliegen.

Prijskaartje

De huidige eigenaar wil er van af, vanwege de hoge onderhoudskosten en de strengere regelgeving. Verkoop aan een Nederlands museum zat er om onbekende redenen niet in. "Maar het zal ongetwijfeld met het prijskaartje te maken hebben", denkt Pfeiffer.

Daarom hoopt de erfgoedvereniging dat de minister alles op alles gaat zetten om het vliegtuig in Nederland te houden. Pfeiffer denkt dat het Nationaal Aankoopfonds uitkomst kan bieden. "Daarmee zijn ook de portretten van Maarten en Oopjen van Rembrandt aangekocht en daar zit nog genoeg geld in."

Aankoop van het historische watervliegtuig zal ongeveer 1,5 miljoen euro kosten.

Ster advertentie
Ster advertentie