appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Spraakmakers
STER Advertentie

'Deze zomer zullen we in de toekomst een koele zomer noemen'

ANP
woensdag 25 juli 2018 | NOS | Redactie

Een warme zomer zoals we die nu hebben, gaan we in de toekomst nog veel vaker zien. Hittegolven komen nu frequenter voor: van een keer in de twintig jaar een eeuw geleden, tot elke twee tot drie jaar nu.

Waarom is het zo warm en droog?

"Deze temperaturen zijn niet meer zo zeldzaam", zegt Geert Jan van Oldenborgh, klimaatdeskundige van het KNMI in het NOS Radio 1 Journaal. "De hittegolven zijn nu ongeveer drie graden warmer dan honderd jaar geleden. In de toekomst gaat het alleen maar warmer worden, dan zullen we dit een koele zomer noemen."

De temperaturen zullen dus gaan oplopen. Maar dat betekent niet dat het dan altijd mooi weer zal zijn, zegt Van Oldenborgh. "Het hele zonnige weer zal niet elk jaar terugkomen. De trend is wel dat er meer zon te zien zal zijn, maar niet zoals de afgelopen drie maanden. Die waren heel bijzonder."

Hittegolven

Het aantal hittegolven neemt wereldwijd toe. "Dat zie je deze zomer heel duidelijk. Kijk maar naar Scandinaviƫ, Japan en hier. Een hittegolf in Noord-Europa is wel uniek: daar is de temperatuur de afgelopen honderd jaar nauwelijks toegenomen en nu krijg je opeens dit."

Toch is de hittegolf wel te verklaren: de droogte. "Als de zon schijnt en alles is nog groen, dan gaat er een heleboel energie zitten in het verdampen van het water. Maar als het water op is, stijgt de temperatuur. Dus als het droog is, is er meer kans op een hittegolf."

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1