appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: De Nieuws BV
STER Advertentie

Singapore: van zompig moeras tot supereconomie

Singapore
dinsdag 17 juli 2018 | NPO Radio 1 | Redactie dr Kelder en Co Twitter

 In een halve eeuw groeide het 'Wirtschaftswunder' van Azië uit tot misschien wel het succesvolste land ter wereld. Wat kunnen wij en ons poldermodel ervan leren? Tijd voor een grondige bestuurlijke en economische analyse van dit interessante land.

Singapore: het beste land ter wereld?

Professor Zeger van der Wal van de University of Singapore woont en werkt als bestuurskundige in Singapore en geeft antwoord op de vraag wat het land zo goed doet. Volgens hem wordt het land geleid door een regering die economische groei nou eens niét in de weg staat. 

Neem de aanleg van metrolijnen. Van der Wal: "Iedere maand wordt er in Singapore een metrostation opgeleverd. Goed openbaar vervoer is topprioriteit. Maar ja, de arbeidsvoorwaarden zijn ook niet zo streng. Er wordt dag en nacht doorgewerkt."

Doodstraf

Maar Singapore heeft ook een donkere kant. Uitbuiting van arbeiders, de doodstraf voor drugssmokkel en corruptie, en wie iemand anders beledigt of kauwgum kauwt op straat kan ook op een forse straf rekenen. 
 

Vijftig procent van de inwoners heeft een master's degree

Hanneke Veringa

 
Moeten we dan eigenlijk wel jaloers zijn op Singapore? Ja, zegt econoom en Singapore-kenner Hanneke Veringa: "we kunnen zeker jaloers zijn, want toen Singapore zestig jaar geleden als land begon, woonden er twee miljoen mensen die allemaal zo'n vijfhonderd dollar per jaar te besteden hadden. Nu wonen er bijna zes miljoen mensen die jaarlijks gemiddeld zestigduizend dollar kunnen uitgeven. En wat ik heel bijzonder vind is dat ze tijdens die periode de bevolking naar een hoger niveau hebben getild. Ik geloof dat vijftig procent van de inwoners een master's degree heeft."
 
Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
dr Kelder over Singapore

Keerzijde

Een intelligente bevolking dus die goed in de slappe was zit. Al heeft dit ook een keerzijde, met name voor de oudere generatie Singaporezen, meent Van der Wal: "de pensioenen zijn niet al te hoog, voor ouderen is de gezondheidszorg, die overigens wel erg goed is, behoorlijk duur en de huizenprijzen zijn fors. Je ziet dan ook nog wel eens 80-jarigen die bij de McDonald's werken."
 

Singapore: het beste land ter wereld?

 
 
 
 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1